På besøg i bogelskernes by

London er bøgernes stad og base for nogle af Europas største forlag og en af verdens mest anerkendte bogmesser, der løber af stablen i det tidlige forår. Derudover huser London nogle af verdens største – og ældste eksisterende boghandlere. Her ånder papirbogen.

Den sortmalede facade med de småsprossede vinduer, der buer let ud mod det mondæne og travle strøg Piccadilly siger i grunden det hele: Hatchard’s lever på sit navn og rygte og trænger hverken neonlys eller pangfarvede skilte, der skal stjæle de forbipasserendes opmærksomhed.

Indenfor knirker gulvet på den helt rigtige måde, og en mandlig ekspedient iført slips, let krøllet skjorte og brune fløjlsbukser er i færd med fortælle en kunde om en ny roman af Stephen Fry.

Hatchard’s blev grundlagt i 1797 som nabo til en lige så hæderkronet forretning, verdens ældste stormagasin Fortnum & Mason. De to stolte varehuse lukrerer tydeligvis på det gode naboskab og en kundekreds, der er glad for at snuse rundt og samtidig modtage professionel og grundig ekspedering. Og det får de.

Hatchard’s.

De fem etager med reoler fulde af bøger om alt fra store engelske herresæder til Churchill-biografier og diverse inden for J.K. Rowlings omfattende univers er ganske enkelt en fryd for øjet.

Skal man sige noget kritisk om Hatchard’s, så kan pladsen nogle steder virke en smule trang – men sådan må det være, når der skal være plads til et bredt udvalg, og man samtidig fastholder at blive i en bygning, fra før verden gik af lave.

 

Bliv og drik en gin & tonic

Hatchard’s er i dag ejet af giganten Waterstones, som har deres egentlige flag ship store få hundrede meter længere nede ad Piccadilly, på kanten af den evigt pulserende plads Piccadilly Circus. Det kan være en helt meditativ oplevelse at gå fra mylderet, lysreklamerne og de buldrende dobbeltdækkerbusser ind i Waterstones kæmpe forretning.

Udstillingsvindue ved Waterstones.

En boghandel i klassisk forstand er der vel dårligt nok tale om, men snarere et litteraturens stormagasin – eller bogtempel om man vil. Fordelt på fem store etager får man i Waterstones alt, hvad hjertet kan begære. Særlig prangende er stuetagen, der bugner af bestsellere, biografier og lækre coffee table-bøger, som står flot anrettet på runde mahogniborde i de højloftede rum.

På de øvrige etager finder man diverse specialområder med flotte udvalg – og i den kæmpe forretning er der ikke blot café med servering af kaffe og lette retter, nej, her findes sågar en bar, hvor man kan synke ned med en bog af Hemingway eller F. Scott Fitzgerald, mens der nydes en gin & tonic.

Waterstones.

Det er tydeligt, at Waterstones har forsøgt at skabe et indkøbsunivers, hvor kunderne modsat Fakta gerne må blive i mere end fem minutter – faktisk helst så længe som muligt.

 

De sjældne bøgers butik

På Piccadillys modsatte side kan man få et underfundigt kig ind i butikker, der simpelthen ikke eksisterer i Danmark. Det gælder eksempelvis juveleren Bentley & Skinner, der sælger diademer til denne verdens dronninger, prinsesser og rige adelsfruer.

Og tæt herpå i sidegaden Sackville Street ligger en anden britisk institution, nemlig antikvariatet Henry Sotheran’s, der har eksisteret siden 1815.

Udstilling fra Henry Sotheran’s.

Henry Sotheran’s er først og fremmest en butik for bibliofile samlere, men alle bydes velkommen, og i stueetagen, der prydes af gamle, indbundne bøger, er der udstillet småtryk og sjældne eksemplarer i montre. På dagen, hvor BogMarkedets udsendte besøger det berømte antikvariat, prydes forretningen af en fin udstilling om forskellige tiders rejselitteratur.

Det smukke antikvariat står på flere måder i kontrast til især Waterstones naturlige fokus på konsum. Antallet af kunder er markant mindre, og her serveres hverken kaffe, kage eller drinks, men det er en fornøjelse at gå rundt og se på de kostbare bøger fra svundne tider og indånde den velsignede duft af bøger, der har set tider komme og gå.

Der er måske nok en digital bogrevolution i gang – men omkring Piccadilly i London er det fortsat den trykte bog, der har kundernes hjerte.

Bogskabe fra Henry Sotheran’s.

Kristoffer Flakstad har taget alle fotos.

 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere