Påskesjov

Fridagene er over os, og forårsvejret lurer sammen med blomsterne. Indtil solen begynder at bage, må vi lune os med humor og røverhistorier. 

Med tilladelse fra forfatteren Jannik Lunn bringer BogMarkedet uddrag fra bogen ‘Undskyld, hvor er Ulysses? – Han er lige gået til frokost’, Haase 2000. Siderne er fyldt med røverhistorier, sjove anekdoter, kvikke replikker og barokke situationer fra og med forfattere, forlæggere, bogkunder, kolportører og mange andre farverige ansigter fra bøgernes verden. 

De fleste af vores læsere vil i øvrigt vide, at selvsamme Jannik Lunn var journalist her på BogMarkedet i mange år. Jannik Lunn har ikke sluppet bogbranchen af syne, efter at han stoppede. Han administrer i dag websiden bogpusheren.dk, hvor man læse mere om hans fortsatte engagement.

Nu gælder det historierne:

 

At være på besøg hos notabiliteterne kan være en pudsig sag. En dag havde redaktør Kaare Hjaltason fra Haases Forlag været hjemme hos den legendariske oversætter Mogens Boisen for at gennemgå en stor oversættelse. Efter fire timer var de færdige, og da redaktøren skulle til at gå, udbrød Mogens Boisen, idet han greb ned i sin bukselomme og tog nogle mønter op.

- ”Min unge mand, undskyld. Jeg har jo hverken tilbudt Dem vådt eller tørt, men her har De 17 kroner til at købe Dem en pølse for på vejen hjem!”

 ---

Det for længst hedengangne Hassings Forlag var i mange år det største kolportageforlag i landet, og kolportør Marius Sørensen var stjernesælgeren, der kunne sælge sand i Sahara. En dag kom han tilbage med en ordre til sit forlag, som han var meget stolt af. På det tidspunkt var der udgivet et bogværk om den franske revolution, der hed ‘Da hovederne rullede’. 

Kunden har givetvis troet, at der var tale om et fagligt værk, og han har muligvis bogført udgiften over forretningen, for kontrakten var udfærdiget til en slagtermester. 

--- 

Som i mange andre brancher er der nogle forlag, der år efter år har succes, mens andre går nedenom og hjem den ene gang efter den anden. Det lykkedes for eksempel for forlæggeren Harold Jeffries i New York at gå fallit hele tre gange – til trods for at han udgav titler som ‘Kunsten at anbringe kapital’, ‘Millionær på et halvt år’ og ‘Vejen til succes’.

 ---

For at opveje de udgivelser, hvis lønsomhed er tvivlsom, er det vigtigt, at et forlag har nogle brødartikler, som sælges år efter år. Det havde Haases Forlag i mange år, hvor de formidlede alle Bibelselskabets udgivelser. Da præsten på et konfirmationshold spurgte, hvem der havde skrevet ‘Bibelen’, var der ikke nogen, der umiddelbart kunne svare på spørgsmålet, men Brian, der gerne ville gøre sig heldigt bemærket, snød sig til at kigge på bogen og svarede: ”Det har P. Haase & Søn.”

--- 

Ved morgenappellen i en stor københavnsk boglade, hvor der udelukkende var ansat mandlige medhjælpere, fortalte boghandleren, at han dagen forinden havde købt 500 eksemplarer af ‘Hvad en ung mor bør vide’, hvortil han føjede:

- ”Mine herrer, nu er det op til jer, om vi får dem solgt alle sammen.”

 ---

Finn Søeborg var i mange år stjerneforfatteren på Rasmus Navers Forlag. Når der udkom en ny bog af Søeborg, plejede man på forlaget at fejre det ved at gå ud at spise, det foregik altid på Belle Terrasse i Tivoli. Der blev absolut ikke sparet på noget under middagen, hvilket var ret bemærkelsesværdigt, da Rasmus Naver var kendt for at være en særdeles påholdende mand. Det var kotyme, at man skrev i gæstebogen, når man forlod restauranten, og Finn Søeborg skrev altid titlen på sin nye bog.

Et år hed den ‘Bare det løber rundt’. Da Finn Søeborg og Rasmus Naver næste år vendte tilbage for at fejre en ny Finn Søeborg-udgivelse, viste overtjeneren dem stolt gæstebogen, det skal her nævnes at landets statsminister på det tidspunkt hed Viggo Kampmann, og han havde åbenbart været på Belle Terrasse samme dag året før, for neden under ”Bare det løber rundt”, var der tilføjet: ”Det gør det nok, Viggo Kampmann.”

 

BogMarkedet ønsker god påske!


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere