People’sPress sigtet i sag om brud på navneforbud

Lars Hedegaard er sigtet for at bryde et navneforbud i sin bog ’Attentatet’, og forlaget People’sPress bekræfter, at de også er sigtet i sagen for at have udgivet bogen. ”En absurd sag,” mener adm. direktør Jan Degner.

I sidste uge skrev flere aviser, at forfatter Lars Hedegaard igen er sigtet for at nævne navnet på den formodede gerningsmand, som menes at stå bag skudattentatet imod ham i 2013. Det på trods af, at der er nedlagt navneforbud i sagen. Denne gang har Hedegaard nævnt navnet på den eftersøgte BH i sin bog ’Attentatet.’
Over for BogMarkedet bekræfter People’sPress, at forlaget også er sigtet i sagen. Det kunne Jyllands-Posten også berette i sidste uge efter at have fået bekræftet oplysningen af advokaturchef fra Københavns Politi Dorit Borgaard.
Men det er en absurd sag, mener adm. direktør på People’sPress Jan Degner. Forlaget bør ikke sigtes for at udgive en bog, hvor forfatteren bryder navneforbuddet, og han slår fast, at forlaget vil forsøge at få sagen afvist.
”Vi vil ikke acceptere, at vi bliver sigtet som forlag, og vi mener ikke, at der er lovhjemmel for en sigtelse, siger han. ”Man kan sigte forfatteren, som har brudt navneforbuddet, men vi mener ikke, at man kan sigte forlaget for at trykke og udgive bogen.”
 
Et principielt spørgsmål
Jan Degner pointerer yderligere, at det kan blive et problem for alle forlag, hvis der dannes præcedens for at kunne sigte forlag for indholdet i deres bøger.
”Hvis du kan begynde at sigte forlag for alt muligt, som står i bøgerne, så vil det formodentligt ingen ende tage,” konstaterer han. ”Når man sigter People’sPress for det her, så kan man sigte alle forlag for de bøger, de måtte udgive, hvor der står et eller andet i, som ikke passer den ene eller anden. Det er naturligvis ikke en situation, som vi eller andre forlag er interesserede i.”
Jan Degner synes ikke selv, at forlaget har gjort noget, som de bør sigtes for, og han tilføjer, ”vi er jo ikke underlagt medieansvarsloven, som aviser og tv/radio er, så derfor bliver sagen også principiel.”
 
”Absurd sag”
På trods af de problemer, bruddet på navneforbuddet har forvoldt Lars Hedegaard og People’sPress, så var det en problemstilling, der blev vendt i direktionen på forlaget inden udgivelsen. ”Vi besluttede, at vi fra vores hånd, under ingen omstændigheder ville censurere en forfatter, på trods en vis risiko for at komme på kant med magthaverne,” siger Jan Degner.
Han troede dog ikke, at sagen ville blive så alvorlig, og han mener selve navneforbuddet er absurd, fortæller han.
”Gerningsmanden er en person, som er efterlyst i hele verden af Interpol og FBI, men man må ikke opgive hans navn i Danmark,” fortæller han. ”I resten af verden er navnet jo velkendt, ellers kunne de jo ikke efterlyse ham. Og så vælger de at sigte Hedegaard, som jo er ofret i sagen. Det er ham, der er blevet forsøgt skudt. Anklagemyndigheden gør bare deres pligt, men jeg tror godt, at de er klar over, at det er en absurd sag.”
I går, onsdag, besluttede en dommer ved Retten på Frederiksberg at fastholde navneforbuddet i sagen på trods af en anmodning fra Radio24syv om at ophæve det. På People´sPress håber man dog stadig, at sigtelserne imod Lars Hedegaard og forlaget bliver frafaldet.
Navneforbuddet i sagen har nu været gældende siden april 2014.

Læs også: Eksperter mener People'sPress har en dårlig sag 

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere