Politikens Forlag lukker regnskabet for et flot år 2015

Et stærkt program og en fortsat positiv udvikling i rettighedssalget er faktorer, der trækker op i årsresultatet, mens købet af Riidr og det faktum, at 2015 ikke var et ”Jussi-år,” trækker den modsatte vej. 

Politikens Forlag er inde i en stime af meget stabile år og placerer sig ifølge forlagsdirektør Lene Juuls vurdering i blandt de allerbedst tjenende forlag i landet. Det er konklusionen, efter regnskabet for 2015 er lukket.   
”Vi har lavet et rigtig godt resultat i 2015 – næsten lige så godt som i 2014 – og det er vi rigtig stolte af. Vi havde et bredt program med store titler på både nonfiktion og oversat skønlitteratur, og så havde vi en fremragende slutspurt på året, hvor salget løftede sig rigtig meget i det sidste kvartal på grund af et stærkt efterårsprogram,” siger Lene Juul.
Med til den stabile udvikling, forlaget er inde i, hører også et succesfuldt ”eksport- og rettighedssalg til det internationale bogmarked.” Dette er nævnt i den seneste regnskabsmeddelelse fra JP/Politikens Hus. 
 
Succesfuldt rettighedssalg
”I mange år har vi haft en fin, stabil indtægt på eksport af rettigheder. Det er en god udvikling fra 2013 og 2014, som fortsætter, men der er ikke sket en ekstraordinær stigning i 2015. Det er på niveau, og vi lykkes med at få flere titler solgt til udlandet, hvilket altså afspejles i regnskabet,” siger Lene Juul.
Det er dels mange af forlagets krimiforfattere, der går godt i udlandet, fortæller hun videre. Eksempelvis er Jussi Adler-Olsens ’Den Grænseløse’ i 2015 udkommet i Tyskland, England og Norge. Erik Valeurs ’Det syvende barn’ solgte tillige godt i Holland, og Puk Damsgaard er blevet solgt til 10-11 lande, men er endnu ikke udkommet.
”Indtægterne fra udlandet er jo to-delt,” forklarer Lene Juul. ”Når vi sælger noget, går der jo ofte op til et år, før det udkommer. Det betyder, at indtægterne er en blanding af forskud og royalty fra salg. Altså er det en kombination fra de sidste to års udgivelsesprogrammer.”
 
Fald i nettoomsætning
Det samlede regnskab for koncernen JP/Politikens Hus blev offentliggjort 25. februar. Det er det tredje regnskabsår, siden Politikens Forlag per den 1. januar 2013 blev fusioneret ind i moderselskabet JP/Politikens Hus A/S. Siden da har forlaget ikke offentliggjort et selvstændigt regnskab, og koncernens tal er derfor så tæt på, som vi her på BogMarkedet kan komme.
Årsrapporten fra koncernen skriver specifikt om forlaget, at nettoomsætningen falder fra lidt over 213 mio. kroner i rekordåret 2014 til knapt 195 mio. kroner i 2015. Det vil sige lidt mere end 18 mio. kroner. I regnskabsmeddelelsen fra JP/Politikens Hus får man lidt af forklaringen. Her meddeler man specifikt om forlagets resultat:
”Resultatet er påvirket af satsninger på det digitale område i forlængelse af opkøbet af ebog-handlen Riidr, hvor der i 2015 er investeret i etablering af en ny bogklub.”

Investering i Riidr
E-boghandleren Riidr opkøbte Politiken i slutningen af 2014. Sidst i 2015 lancerede Riidr så e-bogklubben Klub Riidr, og denne bliver der satset på nu med en stor kampagne, fortæller Lene Juul.
”Det er selvfølgelig et sats. Når vi køber Riidr, afskriver vi det over nogle år. Det tager tid at bygge en ny virksomhed op, og det er klart, at det koster noget. På trods af det leverer vi jo alligevel et godt resultat, så jeg vil sige, at forlaget står rigtig stærkt.”
Hvad er udsigten til, at købet af Riidr kommer til at give gevinst på bundlinjen?
”Købet af Riidr følger sådan set den plan, vi har lagt. Det er en investering, og det betyder selvfølgelig noget, at e-bogsmarkedet sidste år var præget af eReolens store succes. Det gik ud over de kommercielle kanaler og har også betydet noget for Riidr. Men alt efter hvordan markedet udvikler sig, så satser vi på, at Riidr er en af de førende e-bogsforhandlere i Danmark om et par år.”
 
Jussi-effekten
Når man kigger på forlagets bundlinje, er der også én anden faktor, som ikke er til at komme udenom. En vigtig brik i det puslespil, der tilsammen dannede rekordåret 2014, var udgivelsen af Jussi Adler-Olsens 6. bind om Afdeling Q ’Den Grænseløse.’
Bogen udkom i et gigantisk førsteoplag på 230.000 eksemplarer, og selvom udgivelsen lå sent i 2014, må den antages at have solgt godt langt ind i det nye år. Alligevel var var 2015 ikke et decideret ’Jussi-år’ for forlaget. 
”Der er en stor mastodont, der hedder Jussi,” medgiver Lene Juul. ”Det er klart, at man kan se det på vores regnskab, når vi har et ’Jussi-år’. Men det er lykkedes os at lave et resultat i 2015, som næsten er på niveau med 2014, der var det bedste år nogensinde for forlaget. Så det er ganske godt.”
   
Lene Juul kan ikke gå nærmere i detaljer omkring tallene fra Politikens Forlags regnskab. Men hele regnskabet for JP/Politikens Hus kan findes her.

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere