Politikens Forlag trækker sig ud af eReolen

Første januar er det slut med e-bøger og lydbøger fra Politikens Forlag på bibliotekernes udlånstjeneste. Det ser også svært ud for Gyldendal.      

”Vi kan ikke få enderne til at mødes. Derfor kommer der til at ske det, at Politikens Forlag trækker sine titler ud af eReolen fra første januar.”
Det slår direktør på Politikens Forlag Lene Juul fast her til morgen, og dermed forsvinder en masse titler altså fra udlånstjenesten efter nytår.  
”Vi har haft en dialog med eReolen og har stillet forslag til nye modeller. Men det er ikke lykkedes at blive enige. Jeg siger ikke, at vi ikke vil fortsætte dialogen, men der ligger ikke en ny aftale,” siger Lene Juul til BogMarkedet.
Hun ønsker ikke at gå i detaljer med forhandlingernes stridspunkter men siger:
”Vi har ønsket yderligere stramninger og er selv kommet med nye forslag til, hvordan man kunne arbejde med licensmodeller. Dialogen har været fin, men der har ikke været åbenhed for at forandre de modeller, vi kender til i dag, og derfor har vi valgt at takke nej,” siger Lene Juul.

Gyldendal står fast på åbent brev
Sideløbende har også Gyldendal forhandlet med eReolen – både på egne vegne og for datterforlaget Rosinante & Co. Det samlede tilbud på eReolen er så generøst, åbent og liberalt, at det gør er køb helt uinteressant for rigtig mange læsere. Det er stadig holdningen i Gyldendal.
”Vi har forhandlet meget længe med bibliotekerne. Vi har holdt mange møder, og begge parter har en ambition om at blive enige på et tidspunkt,” siger koncerndirektør i Gyldendal Elisabeth Fogtdal Nøjgaard, som dog ikke ønsker at gå nærmere i detaljer om, hvor forhandlingerne står netop nu.
Gyldendal afsendte i september et åbent brev til bibliotekerne, hvori forlaget udtrykte sin bekymring over eReolens effekt på markedet. Den holdning står man stadig fast på, og dermed ser det også svært ud for en fortsat tilstedeværelse på eReolen:   
 ”Det, vi skrev i vores åbne brev, står vi fuldstændigt ved stadigvæk. Vores salgstal viser den samme udvikling, som vi kunne se i september: Udlånet stiger, mens salget til de private aktører har været faldende i løbet af 2015. Det bekræftes også af statistik fra Danske Forlag. Det er ikke bare et fænomen, vi oplever her i Gyldendal – det er generelt for en stor del af bogmarkedet. Det er bekymrende,” siger Elisabeth Fogtdal Nøjgaard.

Positiv indstilling på People’sPress
Om Gyldendal og eReolen har flere møder planlagt inden nytår og dermed deadline, ønsker Elisabeth Nøjgaard Fogtdal ikke at oplyse. Hun fortæller desuden, at der imellem Gyldendal og eReolen har været en aftale om ikke at gå i pressen og fortælle om forhandlingerne.
Fra People’sPress oplyser kreativ direktør Jakob Kvist, at man endnu ikke har taget hul på forhandlingerne med eReolen. Men også, at et møde er planlagt inden jul.
Regner I med at kunne blive enige med eReolen?
”Det kan jeg ikke sige noget om,” siger Jakob Kvist.
Han fortæller dog, at man fra People’sPress går til forhandlingerne ”med et åbent sind.”
”Vi må se. Hvis der er stor frihed i de valgmuligheder, vi bliver stillet overfor, så vi vil være positive,” siger Jakob Kvist.

Læs også: eReolen vil ikke bøje sig for store forlag

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere