Rätt kackig

Bøgerne var tydeligvis ikke Amazon´s hovedinteresse, da onlinehandelsgiganten slog dørene op i Sverige i går. Bogbranchen synes at være fredet – i første omgang.

Bogsalgssiden på den nyåbnede svenske Amazon-side er ”något de kastat ut för att hinna i tid till Black Friday,” bemærker Jonas Axelsson, forlagschef på Polaris til fagbladet Svensk Bokhandel.

Dagen efter åbningen af den længe ventede/frygtede Amazon-side tager Svensk Bokhandel fat i reaktionerne fra den svenske bogbranche.

Bogdelen er præget af hastværk og er fyldt med elendig maskinoversættelse – hardcover bliver eksempelvis til ”hårdt omslag”, et begreb, der ikke just er i brug i bogbranchen.

Undersiden med skønlitteratur bærer heller ikke præg af hårdt, fokuseret arbejde, bemærker en stemme let ironiserende, og adskillige frontbilleder på bøger er simpelthen forkerte. Tove Leffler, forlagschef på Atlas, går ikke af vejen for at kalde hele bogdelen på svensk Amazon for ”rätt kackig.”

Ingen af de adspurgte i Svensk Bokhandels rundspørge synes direkte at kunne genkende den trussel, som Amazon har været for bogbranchen i de sidste 20 år.

 

Truslen består

Truslen fra Amazon til forlag, boghandlere og i sidste ende distributionsselskaber skal alligevel ikke tages for let.

Når de andre varegrupper, som Amazon givetvis tjener mere på, først er på plads, kommer tiden til at give bogsektionen et make over. Den hellige grav er ikke velforvaret.

 ”Jag tror inte man ska bedöma vad de kommer att bli utifrån det man ser i dag,” påpeger og advarer Maria Edsman, direktør i Bokhandelsgruppen, der har Akademibokhandeln og Bokus Stockholm under sine vinger. 

---

Foto: iStock/Getty Images.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere