Red Barnet: Bogfest for Allende

Isabel Allende lagde en stærk international linje for bogfesten i Århus Af Iben DanielsenEn tyve dage lang bogfest er indledt i Århus. Det er samtidig boghandlerkæden Bog & idés tredje bogfest med stærk international linje. Forfatterne deltager uden honorar, og overskuddet går til Red Barnet.Hovednavnet Isabel Allende ankom til Tirstrup Lufthavn...

Isabel Allende lagde en stærk international linje for bogfesten i Århus

Af Iben Danielsen

En tyve dage lang bogfest er indledt i Århus. Det er samtidig boghandlerkæden Bog & idés tredje bogfest med stærk international linje. Forfatterne deltager uden honorar, og overskuddet går til Red Barnet.
Hovednavnet Isabel Allende ankom til Tirstrup Lufthavn mandag formiddag og blev kørt i limousine til Århus. Hun fik lejlighed til at se byens nye kunstmuseum AROS, og i halvanden time signerede hun bøger i boghandelen på Clemens Torv. Det blev til 250 solgte titler af verdensnavnet.
Det er ikke en underdrivelse at sige, at den 62-årige Isabel Allende lagde Århus for sine små elegante fødder. Efter en halv times interview og samtale på scenen med Jyllandspostens Marianne Juhl i Tivoli Frihedens teatersal var der stående ovationer til forfatterinden, som er aktuel med Mit opdigtede land, en personlig fortælling om hjemlandet Chile, som hun måtte flygte fra. Hun kunne desuden afsløre, at hun netop nu arbejder med en voksenbog om eventyrhelten Zorro.

Afbud fra Ari Behn
Også i pausen var der kø foran Allendes plads, hvor hun signerede bøger fra en stor del af de 385 gæster i Teatersalen i Tivoli Friheden.
»Det var en fornøjelse, det gik som vi havde turdet håbe,« fortæller projektleder Jonathan Løw. »Der var afbud fra den norske forfatter Ari Behn i sidste øjeblik, men de fire kvindelige forfattere der var med ved bogfestens åbningsdag løftede arrangementet og gav alle en god og meget levende oplevelse.«
Ud over Isabel Allende som hovednavnet var også den svenske krimiforfatter Åsa Larsson og den skotske krimiforfatter Denise Mina med. De to fik en samtale med Bo Tao Michaëlis på scenen om kriminallitteratur og kvindelige forfattere. Endelig var den filmaktuelle forfatter Tracy Chevalier i Århus for at fortælle om tilblivelsen af Pige med perleørering og hendes øvrige historiske romaner. Hun blev interviewet af Iben Danielsen.

Fem dage til at lytte
Bogfesten blev sendt i direkte tv på tv-kanalen DK 4 i tre en halv time, og de litterære indlæg blev krydret med musik.
»Sådan en stor begivenhed kan kun blive til noget, fordi der står store sponsorer bag,« fortæller Jonathan Løw. »Bog & idé er sponsor sammen med BG bank, og det er jo noget relativt nyt at en stor bank vælger at profilere sig ved hjælp af litteratur også ved denne slags initiativer, og derfor bakker forlagene også op om arrangementet.«
Det var kun denne første aften af bogfestens i alt fem arrangementer, der blev tv-transmitteret, men projektlederen er begejstret for en litterær aften med musikalske indslag, og den stil kan han godt forestille sig kan fortsætte. Det er i det hele taget hans tanke at give de enkelte forfattere luft og plads.
»Det er bestemt en fordel at bogfesten er fordelt over flere dage. De enkelte forfattere får plads og ro, og deres læsere får mulighed for at få indtryk og lytte stille og roligt. Hvis vi samlede alle danske og internationale forfattere på en festaften ville det drukne. Jeg tror, publikum her i Århus ønsker den form,« siger Jonathan Løw – og billetterne til de kommende bog-aftener er også allerede solgt.
Inger Jørgensen fra Bog & idé i Odder havde taget bussen til Århus for at deltage i den første bogfest.
»Jeg synes om at møde forfattere til de bøger, jeg læser. Det betyder faktisk noget, om forfatterne kan fortælle, og det giver lyst til at læse netop deres værker. Jeg deltager også i forfatterarrangementer på vores lokale bibliotek. Den her bogfest er en del større, og Isabel Allende var jo fantastisk og højdepunktet den aften, og så var hendes engelsk let at forstå,« siger Inger Jørgensen, som nu skal til at læse bøger af Åsa Larsson, Denise Mina og Tracy Chevalier.
»Det var en god aften, og en hyggelig ramme om litteratur. Hvis der er mulighed for at få billetter, vil jeg gerne være med andre aftner,« siger Inger Jørgensen.
Ved festen afslørede BG Bank også de tre kandidater til årets litteraturpris, som alle kan stemme på frem til 13. november, se Bogmarkedet nr.

Nr. 20 2004

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere