Redaktørens jul. Adventsgaven

En bog byder på historier udover den gemt af papomslaget. Forfatteren har sin, forlaget en anden oplevelse af arbejdet med den, i boghandlen fortæller de en ny historie. I denne miniserie fortæller den lystlæsende redaktør om tre bøger, der alle har noget at gøre med hans jul. 

Da jeg for knap to årtier siden var fattig studerende, pressede jeg næsen flad mod boghandlernes vindue. Sikke mange fine bøger. Og hvor ville jeg gerne have dem på reolen hjemme. Men hvor havde jeg bare ikke råd. Og hvor var det koldt udenfor.

Inden der går postmoderne H.C. Andersen i den, kan jeg afsløre, at jeg fandt en nødløsning:

Hver adventssøndag måtte jeg give mig selv en bog i gave. En bog som jeg gerne ville eje, men som hverken passede til det faglige pensum, jeg burde koncentrere mig om, eller til min pengepung. Nørdet løssluppenhed i afmålt dosering. En af singlelivets sødsørgelige glæder.  

Helst skulle bøgerne købes og pakkes ind i løbet af året, så jeg havde glemt alt om, hvilke titler det egentlig drejede sig om. Så blev overraskelsens glæde vakt til live adventsmorgen.

Den tradition har jeg bibeholdt, selvom jeg i dag har kæreste, to vidunderlige døtre i børnehavealderen, en ældre bonusdatter, en del grå hår, standhaftige deller og velvoksne bollehåndtag, opvaskemaskine, en gammel, rød, bulet bil med traktorlyd og så videre.

Alle fire 2018-adventsbøger fortjener at blive fremhævet, men jeg kan kun nævne den første i rækken, da de andre stadig er pakket ind:

Bente Scavenius og Bo Tao Michaëlis: ‘Danmarksbilleder’ med undertitlen ‘Litterære landskaber og maleriske motiver’ (Strandberg Publishing 2018).

Bogen er inddelt i afsnit, hvor et nøje udvalgt maleri (analyseret af Bente Scavenius) oplyser et digt, en novelle eller et tekstuddrag (analyseret af Bo Tao Michaëlis) – og vice versa.

Læseren bevæger sig fra romantik til nutid, fra Adam Oehlenschläger og J.Th. Lundbye til Merete Pryds Helle og Ulrik Møller.

Bogen er stor og tung og flot som bare pokker. Den oser af dannelse på den spændende måde. Så kan man snuppe et afsnit eller to før skøjteturen med Peter Lukøje en travl hverdagsaften. 

 

I næste uge handler Redaktørens jul om den besværlige gave til familien.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere