Renias dagbog

Undertitel: En ung piges skæbne i skyggen af holocaust
Forfatter: Renia Spiegel
Originaltitel: Renia's Diary
Originalsprog: eng
På dansk ved: Anne Matthiesen
Sider: 368
Omslag: Hæftet
Forlag: Kristeligt Dagblads Forlag

Renia Spiegels dagbog, der kan sammenlignes med Anne Franks berømte dagbog, er en teenagepiges rystende og autentiske fremstilling af livet i skyggen af Anden Verdenskrigs rædsler. Den er et essentielt dokument for eftertiden. Med sin både poetiske og temperamentsfulde pen beskriver Renia krig, kærlighed og livet, mens det leves, under stadig vanskeligere og mere brutale forhold.
Renia bliver født i Polen i 1924 og vokser op i en velstående og kunstnerisk jødisk familie. Under krigen bliver dagbogen hendes nærmeste fortrolige, og med hendes veludviklede sans for livets omskiftelighed træder omgangskreds, skoleliv og familie tydeligt frem i den. Og ikke mindst krigens trussel, som rykker nærmere og nærmere. Hun er en talentfuld forfatter, der tilfører dagbogen talrige smukke digte, mange af dem kærlighedsdigte. For mens krigen raser, forelsker hun sig stormende i en ung mand: Zygmunt Schwarzer.
Den 30. juli 1942 henrettes Renia på åben gade, blot 18 år gammel. Nazisterne havde fået et anonymt tip om, at hun holdt sig skjult på et loft for at undgå at blive deporteret til en koncentrationslejr.
Forud for Renias død faldt dagbogen i kærestens hænder, og i det sidste stærke indlæg beskriver han, hvordan hun blev fundet og henrettet. Både han og Renias mor og søster overlevede krigen og emigrerede til USA. Dagbogen fulgte med og blev i mange år opbevaret i en bankboks uden at blive læst. Først i 2016 blev dagbogen udgivet på polsk, i 2019 på engelsk, og nu bliver den endelig tilgængelig for et dansk publikum.
Gennem dagbogen bliver en historisk periode, der ikke må glemmes, vakt til live igen.

Fakta om bogen
Titel: Renias dagbog
Undertitel: En ung piges skæbne i skyggen af holocaust
Forfatter: Renia Spiegel
Originaltitel: Renia's Diary
Originalsprog: eng
På dansk ved: Anne Matthiesen
Sider: 368
Omslag: Hæftet
Forlag: Kristeligt Dagblads Forlag


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere