Rund Fødselsdag: Jacob Søndergaard 50 år

Forlagsdirektør hos Gutkind, Jacob Søndergaard, fylder 50 år den 25. marts.

Udviklingen fra rå bonde til bymenneske plejer at tage tre generationer, skrev Johannes V. Jensen engang i sine Himmerlandshistorier. Men dagens fødselar er ikke nogen træg eller tavs Mogens fra Himmerland. Direktøren og stifteren af det nye Gutkind Forlag er en stolt nordjyde fra Poulstrup i Vendsyssel. Moren, faren og adskillige andre i familiens ældre historie har været lærere med en umættelig appetit på bøger. En dag i 1991 er en halvvoksen dreng med mørkt hår ankommet med tog fra Hjørring til København for at læse dansk på universitetet, og nu hvor han fylder 50, er Jacob Søndergaard ikke kun et jysk storbymenneske ligesom de fleste københavnere, hans navn ville også komme op hvis man skulle pege på en håndfuld af Nordens mest dynamiske forlæggere.

Det vidste man godt hos Bonnier Books, Nordeuropas største forlagsvirksomhed, hvis genetablering i Danmark man træfsikkert har valgt at sætte Jacob i spidsen for. Indtil sidste år havde den svenske koncern ikke været at finde på det danske forlagsmarked siden 2007. Men tilbage i 1990 havde Bonnier overtaget forlaget Lindhardt og Ringhof, og det var netop her vores hovedperson skulle gøre sine første erfaringer med bogbranchen. Han søgte en stilling som forlagsredaktør og fik den, allerede før han nåede at færdiggøre sit universitetsspeciale. I kraft af sin litterære begavelse kunne Jacob også have valgt at gå forskningsvejen. Men med eget forlagskontor på Kultorvet og danske og udenlandske forfattere flanerende forbi på fransk visit må det være gået op for den nyansatte redaktør at et liv i bogbranchen ville blive både sjovere og mere givende. Måske ville hans passionerede tilgang til smal kvalitetslitteratur efterhånden også have fået trange kår i en universitetsverden der allerede dengang var ved at udskifte ånd med kompetencer. Som studiekammerat skal jeg sent glemme det kostelige øjeblik for snart tredive år siden da unge Søndergaards glimrende oplæg om Kierkegaard blev affærdiget af en professor som ... ”flamboyant”.                       

Jacob er en underspillet æstetiker, fortrolig med alle litterære genrer, hjertet banker ikke mindst for lyrik, og han er udstyret med en særlig evne til at opfatte musikken i alt fra klaver til strygere og ord. Som ung ville han omfavne Johannes Ewald med sin entusiasme for poesi, i dag forvalter han sin følsomhed med en coolness der fra udgiverens stol svarer til den oplyste digter og publicists valgsprog om at være ”nogenledes kold for at kunne skildre sin ild”. Med et utrætteligt forsvar for den finere litteratur bevares en rem af idealistens hud, men følelserne løber aldrig af med den snusfornuftige vendelbo. Tallene på bundlinjen skal jo være sorte når året er omme. Den balance er der uden tvivl blevet kæmpet med på Rosinante & Co da Jacob 2008-19 havde sit virke dér, først som redaktionschef og siden som forlagschef. Så snart Gutkind er mere etableret, vil direktøren blive mødt med lignende krav, det ved han selvfølgelig alt om. Det har krævet et kolossalt marketingsbudget, men sandelig også en forlæggers store mod og fine gehør at indlede et nyt forlagseventyr med en satsning på en relativt smal titel som Stine Pilgaards Meter i sekundet, indspille romanens sange, udsende dem gratis, for derpå næsten mirakuløst at opnå et salg af bogen på mere end 50.000 trykte eksemplarer. Den slags sker ikke uden dygtige boghandleres gode vilje. Anmelderes påskønnelse af den litterære kvalitet har bidraget til succesen. Men først skal nogen jo øjne potentialet, en med fingerspitzgefühl.  

Dømmekraften kommer Jacob til gode. Også andre har gavn af hans ledelse, eksempelvis Forfatterskolen hvis bestyrelse han har været medlem af. I dag sidder han også i Danske Forlags bestyrelse. Nok så væsentlig for den velfortjente succes er hans ubestikkelige menneskelige egenskaber. I nødens stund er han ikke typen der kæmper for egen indflydelse. Giver det ikke mening, siger han hellere nej tak til et tilbud, også uden at have et nyt på hånden. Magt kan få folk til at gøre de særeste ting, men ikke Jacob. God gammeldags ordentlighed kendetegner hans opførsel over for andre. Der grines også meget i hans selskab. På sin egen facon er det lykkedes ham at opbygge et enestående netværk af især skandinaviske venner og kolleger, og det er måske hans største professionelle bedrift ved siden af Gutkind. For hvad kan det ikke føre til når nogle af de bedste kræfter fra nabolande slår kludene sammen?                       

Hjemmet er stadig København, en bogspækket lejlighed hvor også dramaets og teatrets kunst udgår fra hustruen Astrid von der Ohe med søde toner af tysk. Hver sommer tager parret toget tilbage til Hjørring og videre ud til en lille flække i Vendsyssel sammen med deres søn Simon, endnu et rigtigt gutkind.

Mads Julius Elf, U Press

Foto: Martin Reinhard 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere