Sara Omar modtager De Gyldne Laurbær

Boghandlernes fornemme litteraturpris er netop blevet uddelt.  De gik i år til en forfatter, der om nogen sætter litteraturens samfundsbetydning i relief.

Bogbranchens måske fineste pris, De Gyldne Laurbær, er netop blevet uddelt – og æren gik til: Sara Omar med romanen ‘Skyggedanseren’, der udkom i slutningen af november.

I alt var 37 forfattere nomineret i år, antallet er ikke usædvanligt. Ud af disse løber otte-ti kandidater med de fleste stemmer.

Årets vinder modtog en femtedel af stemmerne. Opløbet var skarpt. De to andre navne i top tre var Kristian Bang Foss og Maren Uthaug.

 

Noget på hjerte

Skulle nogen være i tvivl om, hvorvidt litteratur betyder noget i det 21. århundrede, er dansk-kurdiske Sara Omar måske det bedste modtræk i disse år til den nedslående tanke om, at bøger bare er tomme hjernekalorier.

Sara Omar har med større effekt end nogen anden dansk stemme sat fokus på kvinder med mellemøstlig baggrund og deres tunge livslod i traditionalistiske, patriarkalske samfund.

Mange unge danske kvinder med arabisk baggrund har fortalt om, hvad det har betydet for dem at læse Sara Omars bøger. De har set en grå verden få farver.     

Læserne har taget Sara Omar til sig. Sidste forår modtog hun således en anden fornem pris, Læsernes Bogpris, for sin debutroman ‘Dødevaskeren’.

Måske endnu mere sigende om betydningen af hendes litterære stemme var det, da hun i efteråret modtog Rådet for Menneskerettigheders hæderspris 2019.

 

Salgseffekten

Deltagelsen i afstemningen om, hvem der skal modtage De Gyldne Laurbær, er steget i de seneste år, forklarer formand Kenneth F. Pedersen i et interview i forgårs i BogMarkedet.

Salgseffekten af De Gyldne Laurbær er ikke til at tage fejl af. Omfanget af vindereffekten er, vurderer vi, helt unik i havet af danske litteraturpriser.

Sidste års laureat, Leonora Christina Skov, oplevede et kæmpemæssigt salgsboost af sin selvbiografiske vinderbog ‘Den, der lever stille’, der i forvejen var en salgssucces.

Da hun modtog De Gyldne Laurbær 2017, havde bogen præcis et år på bagen. Salget var så småt ved at klinge af. Efter at have modtaget laureat-æren ultimo januar lå Leonora Christina Skov helt i toppen af BogMarkedets samlede bestsellerliste - der sammenregner og vægter resultater fra blandt andet kæderne Arnold Busck og Bog & idé og internetboghandlen Saxo.com - indtil sommerferien.

 

BogMarkedet ønsker Sara Omar tillykke!     

 ---

Foto: Anja Schou Jensen.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere