Saxo har undersøgt danskernes læsevaner

For nylig udgav Saxo deres seneste undersøgelse af danskernes læsevaner, som er baseret på besvarelser fra 8.382 danske læsere.

Danskerne læser gennemsnitligt 14,3 bøger om året, og mere end hver anden (56,2%) har svaret, at de gerne vil læse mere. Der er dog en gruppe, der læser mindre, og den hyppigste grund til dette er, at de bruger mere tid på arbejdet.

Undersøgelsen viser også, at 75 % af de danske læsere er kvinder, og jo ældre danskerne er, jo flere læsere er der blandt dem.

 

Trykte eller digitale bøger?

Jørgen Balle Olesen, stifter og direktør i Saxo, har et positivt syn på digitale bøger, når det handler om at nå ud til de yngre læsere: ”Stigningen i antallet af læsere, der streamer e- og lydbøger er positiv, fordi de, der streamer bøger, også er yngre end det generelle billede af de danske læsere.”

To ud af tre danskere foretrækker at læse trykte bøger, hvorimod 14% har svaret, at de skifter mellem digitale og fysiske bøger.

Dem, der vælger at streame, gør det af forskellige årsager. Bøgernes tilgængelighed har en betydning: Næsten tre ud af fire vælger e-bøger på grund af tilgængeligheden, mens to ud af tre vælger lydbøger på grund af tilgængeligheden.

Cirka en fjerdel af de adspurgte foretrækker lydbøger, fordi de kan lave andre ting imens, og nogenlunde samme antal foretrækker e-bøger, når de skal på ferie.

 

Hvad læser danskerne – og hvorfor?

82 % foretrækker skønlitteratur, mens 18 % foretrækker faglitteratur. Af dem, der læser skønlitteratur, foretrækker 73,3% at læse romaner, og 61,5% foretrækker krimier (krimi-genrens popularitet er dog faldet, idet 65,9 % foretrak genren i 2017).

Der er også en demografisk forskel på, hvad danskerne læser. For eksempel er skønlitteratur mest populært i København, og genrerne krimi og fantasy hitter på Bornholm. I Øst- og Midtjylland er erotik det mest populære, og i Sønderjylland er det børnebøger.

For mange danskere er ro og fordybelse grunde til, at de læser: 56% finder ro ved at læse, mens 50 % bruger det til at fordybe sig.

Jørgen Balle Olesen udtaler: ”Bogen er for mange af vores læsere vejen til fordybelse og eftertænksomhed, og det kan være tiltrængt i en fragmenteret verden af hurtige nyheder, uendelige strømme af uvedkommende opdateringer på de sociale medier, fake news og meget andet.”


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere