Science fiction-forfatter får Holbergmedaljen

Kaspar Colling Nielsen (f. 1974) vil modtage den fornemme Holbergmedalje til et arrangement i Admiral Gjeddes Gaard i København fredag d. 1. december. Foto: Jes Larsen

Nielsen er ikke ubekendt med æresbevisninger. Hans første bog, novellesamlingen Mount København, modtog Danske Banks debutantpris i 2010, og hans dystopiske roman Den Danske Borgerkrig 2018-2024 (2013) modtog, udover en bølge af fem- og seksstjernede anmeldelser, også en nominering til DR’s romanpris. Han er kendt for sin bidende samfundskritiske science fiction, der også nævnes i medaljekomitéens motivation:

”Holbergmedaljen 2017 tildeles forfatteren Kaspar Colling Nielsen for et fabulerende, samfundssatirisk forfatterskab, som folder sig ud i stort format i romanen Det europæiske forår. Kaspar Colling Nielsen markerer sig i det litterære landskab ved en unik, kreativ fantasi og kritisk underfundighed udmøntet i en form for surrealisme, med tryk på ”-realisme”, der gør de dystopiske fantasterier ubehageligt nærværende. Hans nærmest videnskabelige eksakthed kobles med empatisk karaktertegning i undertiden hjerteskærende groteske situationer, kalejdoskopiske billeder af en civilisation, der lukker sig narcissistisk om sig selv” – Det skriver komitéens formand, dr.phil. Bent Holm.

Som Holm nævner, er Kaspar Colling Nielsen aktuel med romanen Det europæiske forår, der som hans tidligere værker er en nedslående fremskrivning af danmarkshistorien. Her er Lolland blevet et lukket samlingssted for intelligenseliten, mens København har udviklet sig til et sandt voldshelvede. Danmark har købt et område i Afrika, hvor man deponerer uønskede fremmede. Bogen er, ligesom resten af Nielsens forfatterskab, blevet sammenlignet med Svend Åge Madsens værker.

Holbergmedaljen administreres af Statens Kunstfond, og med medaljen følger en monetær belønning på 75.000 kroner. Medaljen er blevet uddelt siden 1934, altid omkring Ludvig Holbergs fødselsdag d. 3. december.

BogMarkedet ønsker Kaspar Colling Nielsen stort tillykke med medaljen.

 

Læs mere om Kaspar Colling Nielsen på Litteratursiden og om Holdbergmedaljen her.

 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere