Seks minutter, seks forfattere, ét verdensmål

Som en del af projektet Rum der Forkynder åbner Vor Frue Kirke i år dørene op for konceptet LitXtalks i samarbejde med LiteratureXchange og Aarhus Festuge. Inspireret af det populære Tedtalk-format tager seks forfattere fat i nogle af verdens store udfordringer – med hjælp fra litteraturen.

Økonomi. Psykisk sårbarhed. Natur og klima. Det kan være svært at se, hvordan de emner lige umiddelbart hører sammen, men til Festugen 2021 kan Festugegæsterne blandt andet opleve de tre emner fortolket, når en række danske forfattere holder hver deres tale med afsæt i FN’s 3. verdensmål, ’sundhed og trivsel’.

Som en del af projektet Rum der Forkynder, der siden 2016 har udforsket kirkens rum med alt fra koncerter til talks, lægger Vor Frue Kirke rum til konceptet LitXtalks 31. august og 2. september.

Inspireret af det kendte Tedtalk-format holder seks danske forfattere hver en seks minutters tale. Med udgangspunkt i sloganet ’Litteratur værd at sprede’ kredser talerne om et eller flere litterære værker, som har haft stor betydning for forfatterens eget liv eller betydning for det samfund og den verden, vi lever i.

Selve sammenkoblingen mellem verdensmål, litteratur og tale-genren bliver interessant for Festugens gæster at opleve, fortæller producent hos Aarhus Festuge, Rud Kjerstein:

"Man kan se frem til at få et indblik i, hvad der sker, når man bruger kunsten og litteraturen som prisme til at kigge på verdensmålene – og hvordan kunsten kan give et sprog for verdensmålene," siger han.

Forfatter Rebecca Bach Lauritsen skal som en del af LitXtalks holde en tale om sociale medier og den mistrivsel, det kan medføre. Hun mener, litteraturen har en enorm styrke, når vi skal forholde os til verdens udfordringer:

"Litteraturen har kraften til at ændre den læsendes identitet. FN’s Verdensmål har kraften til at ændre den globale identitet. Der løber en konstant strøm mellem det faktiske og det forestillede. Mellem virkeligheden og litteraturen. Hvis vi kan forestille os en anden verden, kan vi også skabe den," siger hun.

Til arrangementerne kan man møde følgende forfattere:

GLENN BECH
Køn og krop

KASPAR BONNÉN
Psykisk sårbarhed

REBECCA BACH LAURITSEN
Sociale medier

HANS OTTO JØRGENSEN
Mønsterbrud

GRY STOKKENDAHL DALGAS
Natur og klima

HANNE HØJGAARD VIEMOSE
(Global) økonomi


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere