Shortlister til verdens største børnebogspriser offentliggjort

Gruppen af forfattere og illustratorer, der har muligheden for at modtage den prestigefulde Hans Christian Andersen Award i 2018, må siges at være særdeles international.

Dommerpanelet har talt, og dette års shortlists til HCA Awards ligger klar. De to HCA-priser, der hvert andet år bliver uddelt til henholdsvis en forfatter og illustrator, betragtes generelt som børnelitteraturens nobelpriser. De gives for livsværker – altså for massive bidrag til børnelitteraturens forunderlige verden – og administreres af organisationen IBBY: The International Board on Books for Young People.

På shortlisten til forfatterprisen finder man franske Marie-Aude Murail, Eiko Kadono fra Japan, iraneren Farhad Hassanzadeh, Joy Cowley fra New Zealand og – tættere på vores himmelstrøg – svenskeren Ulf Stark, der tidligere har modtaget Nordisk Råds Børne- og Ungdomslitteraturpris, og hvis bøger er oversat og udbredt på dansk.

Illustratorernes liste består af argentineren Pablo Bernasconi, Linda Wolfsgruber fra Østrig, kinesiske Xiong Liang, Iwona Chmielewska fra Polen, russiske Igor Oleynikov and Albertine Zullo fra Schweitz.

Det er ikke hvem som helst, der æres med en HCA Award. Blandt tidligere modtagere kan nævnes Astrid Lindgren og Tove Jansson. Cecil Bødker er den eneste dansker, der har modtaget forfatterprisen, mens to danske illustratorer, Ib Spang Olsen og Svend Otto S., er blevet beæret med illustratorprisen. I 2016 modtog forfatteren Cao Wenxuan fra Kina og den tyske tegner Rotraut Susanne Berner de eftertragtede priser.

Hvem af de shortlistede kunstnere, der ender med at modtage Hans Christian Andersen Awards 2018, offentliggøres på børnelitteraturmessen i Bologna d. 26. marts.

For en god ordens skyld, skal det fremhæves, at her ikke er tale om den danske pris af næsten samme navn, Hans Christian Andersen Literary Award.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere