Shrödingers Paradoks af David Sparrevohn Mørck

Med Shrödingers Paradoks afslutter David Sparrevohn Mørck sin trilogi om sygeplejersken Anette. Afslutningen er velskrevet og intens, men til tider også forvirrende og prætentiøs.

Selvom Shrödingers Paradoks er en tréer i en serie, så er der ikke problemer med at læse bogen som en selvstændig roman. Det gjorde denne anmelder. I det tilfælde bliver Shrödingers Paradoks til en fragmenteret historie, der foregår lige dele i nutiden og lige dele i vikingetiden. De to historier, der udspiller sig i Shrödingers Paradoks har umiddelbart ikke den store sammenhæng, og det er i virkeligheden bogens største problem. Begge historier er nemlig isoleret set velskrevne og underholdende, men sammenhængen er for denne læser ikke stram nok. Måske skyldes det manglende kendskab til seriens to første bind.

David spærres inde i en kiste. Han kan spise og drikke, men isolationen og klaustrofobien rykker hans bevidsthed itu. David flygter ind i historien fra vikingetiden, og det er den umiddelbare sammenhæng mellem de to storylines. Krimidelen, hvor Anette kæmper med hukommelsestab og politiet kæmper en kamp for at finde David inden det er for sent, fungerer. Vikingehistorien, der følger Thorstein kamp for at slå Harald Blåtand ihjel, fungerer også - den er faktisk virkelig god. Desværre vil forfatteren for meget, og eksperimentet med at lade David blive katalysatoren for de flashbacks, der fører os til vikingetiden, er bogens achilleshæl og det trækker ned. Følelsen af at læse to selvstændige historier undslipper aldrig denne læser, og selvom der forsøges med en sammenhæng i bogens epilog, så bliver det for konstrueret.

I krimidelen føres vi gennem kodetydning og plottvists, der sagtens kunne være foldet ud til en helstøbt krimi, endda med en smuk og uventet afslutning. Vikingehistorien drives frem af af gode karakterer og afsluttes på fremragende vis. 

Konklusionen er klar. David Sparrevohn Mørck har et stort potentiale, både som historisk forfatter og som krimismed. Denne anmelder håber, at han til sin næste bog vælger at dyrke ét - og KUN ét - af disse talenter. 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere