sindstequila af Sofie Riis Endahl

Ungdomsroman, der virkelig har føling med det at være ung i dag og formår at formidle rastløsheden, drømmene og usikkerheden videre igennem en gribende historie.

’sindstequila’ er en ungdomsroman både af unge og til unge. Forfatteren er nemlig blot 16 år, og det er lykkedes hende at skrive en historie, der med sine ærlige beskrivelser af ungdomslivet, som det er i dag, rammer nogle helt centrale områder. Man kan måske godt fornemme, at det er en ung forfatter i det rent sproglige, der ikke altid fungerer helt, som det burde, men det ændrer ikke på, at det plotmæssigt er en virkelig god historie.

 

I ’sindstequila’ følger man de to hovedpersoner, pigerne Anne og Rei, der skiller sig ud på hver deres måde og har hver deres måde at tackle det evige forsøg på at passe ind på. Det gennemsyrer bogen, akkurat lige som det gennemsyrer teenageres hverdag. Bogen tager vigtige emner som sex, mobning og alkohol op og behandler dem i et mere ærligt lys, end man måske er vant til. Det er hverken let eller enkelt, det med sex, hvornår skal man have det, hvornår skal man ikke? Hvem skal bestemme det, hvorfor vælger man at tage det skridt? Det helt store emne i bogen er, hvad man skal gøre for at passe ind. Anne, som er flyttet fra Jylland og tværs over landet for at bo hos sin far og tvillingebror, drømmer ikke nødvendigvis om at være den mest populære pige på skolen. Men i et meget forståeligt forsøg på i det mindste ikke at blive udelukket helt fra det allerede sammentømrede fællesskab ender det galt. Nogen tager et billede af hende, som langsomt, men ganske genstridigt, spreder sig på internettet og giver anledning til en række grimme kommentarer og henvendelser. Og alle snakker om det. Det var her, historien for alvor begyndte at fange mig, for det var gribende at følge med i Annes forsøg på at lægge episoden med billedet bag sig, mens hun på den anden side forsøger ikke at vise, at det går hende på. Det bliver rodet, folk bliver uvenner eller slår op, flere kommer op at skændes og så videre, og det føltes så realistisk, at jeg næsten følte mig som en 17-årig igen. Bogens styrke ligger i plottet, der er realistisk og rørende, samtidig med at man aner en smule håb under det følelsesfyldte kaos. Præcis som det at være teenager.

 

Sofie Riis Endahl: sindstequila. 267 sider, Byens Forlag. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere