Solen dansede over Esbjerg Fantasyfestival

Højt solskin, bålrøg i luften og skjaldesang. Landets fantasyfans gjorde deres indtog på Esbjerg Fantasyfestival. Her mødte de danske og internationale fantasyforfattere, deltog i paneler og fik måske deres nye yndlingsbog med hjem i tasken.

Stimlet sammen fylder publikummet til fantasyfestivalen næsten hele underetagen af Esbjerg hovedbibliotek, mens de lytter til åbningstalen af den amerikanske forfatter Peter V. Brett.

I år var åbningstalen dedikeret til forfatterskabet i sig selv, akten at skrive, og hvad det vil sige at forfatte fantasy. Efter et bragende bifald skilles forsamlingen og spreder sig ud til de mange stande på jagt efter bøger, illustrationer eller det nyeste nørdegear til alle mulige slags rollespil.

---

Forlaget Solvinds stand.

---

Og det står hurtigt klart, at nogle af gæsterne længe har sparet op til festivalen. Under hele arrangementet kommer folk ind på biblioteket, køber, til deres poser er fyldte, går ud til deres biler og tømmer poserne, inden de vender tilbage for at købe mere. Flere af standerne har skåret deres priser med mere end 50 % i forhold til bogforhandlerpriserne.

Så selvom mange af gæsterne købte bøger i dyre domme, så sparede de ofte også det tilsvarende.
Som en af deltagerne sagde: ”Jeg ville jo have købt bøgerne alligevel, så jeg kan lige så godt spare på det.”

Fantasy for alle aldre    

Festivalen bød på noget for alle aldersgrupper. For små børn var der blandt andet sat en flere meter lang drage op, mens der var bøger i lange baner for både unge og gamle. Fællesdans afsluttede, for de der lystede, festivalen begge dage med én lang kædedans hele biblioteket igennem.

Også de mange foredrag var et stort trækplaster, hvor man kunne høre forfattere, såsom Julie Kagawa, Lene Dybdahl, Malene Sølvsten og Peter V. Brett, tale om deres bøger, forfatterskab og fantasy generelt.

Udover forfattere var der særligt besøg af Jakob Stegelmann, der for mange har åbnet for fantasygenren for mange med blandt andet det legendariske tv-program ‘Troldspejlet’.   

---

Peter V. Brett holder oplæg.

---

Fremtiden for dansk fantasy

Et emne, der dukkede op ved flere af foredragene, var fremtiden for fantasygenren i Danmark, og hvordan der kunne tiltrækkes flere til genren.

Her blev blandt anden den utroligt succesfulde tv-serie ‘Game of Thrones’ trukket op som eksempel for, hvad der anses som populær fantasy, men den populære litteratur i genren kommer ofte fra udlandet. Mange unge drenge får således deres introduktion til genren med engelsksproget fantasy af mangel på dansksproget fantasy, der passer til dem.

Søndag sluttede fantasyfestivalen med lidt grå skyer, og som solen forsvandt bag skyerne, sluttede festivalen med en sidste kædedans.

Publikum, der var kommet fra hele Danmark, skiltes med løfter om at ses igen næste år til Esbjerg Fantasyfestival 2020.

 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere