Sommerbog og læsestjerner

Stadig flere biblioteker står bag Sommerbogen for skolebørn. Læs fem bøger, anmeld dem og få en bogpræmie. I Søllerød har godt 300 børn bakket op om Sommerbogen i de seneste syv år

I forvejen er boghylderne på børnebiblioteket lænset for læsestof i skolesommerferien. Børnene slæber bøger med på ferie, og det er sjældent, de kommer på plads igen på hylderne, inden de lånes ud.
Der er ekstra pres på bøgerne i Søllerød Kommunes børnebiblioteker, for syvende år i træk har biblioteket samlet omkring 300 børn til Sommerbogen. En svensk læsespøg, som kom til Danmark i slutningen af 90’erne, og som efterhånden mange biblioteker arrangerer efter eget koncept.
Trods de få bøger på hylderne er det en travl periode, og den tid på året, hvor børnebibliotekar Lene Holmstrøm og hendes kolleger synes, de lærer allermest om børn og bøger. De følger intensivt med i de valg, børnene gør sig, når de skal udvælge og læse deres fem sommerbøger, og de læser nøje anmeldelserne, som børnene kommer med og spørger gerne ud om bogens handling og barnets mening, før de stempler og godkender barnets hefte med sommerbøger.

Dyre stjernekys
Og så bruger bibliotekarerne lang tid og mange overvejelser for at forberede og købe de bøger, der skal gives som bogpræmier for børn fra 1. til 7. klasse.
»Vi undersøger det meget nøje, og det skal jo være alderssvarende bøger, og der skal være noget for både drenge og piger. Vi ved jo, hvad der er populært, og vi vil også gerne introducere gode nye børnebøger. Ved siden af det skal vi tage hensyn til vores budget,« fortæller Lene Holmstrøm, som måtte fjerne et par velegnede bøger fra listen, fordi de var for dyre for biblioteket at købe. En af de bøger, som hun ved, at de store piger ville have valgt, er Line Kyed Knudsens Stjernekys, men den var for dyr i indkøb. For biblioteket skal erhverve sig præmierne i op til 50 eksemplarer for at kunne følge med efterspørgslen. Der skal være tre bøger for de yngste, tre for de mellemste og tre for de ældste. De bøger, som er valgt i år, er udstillet i en montre på biblioteket og forsynet med et ekslibris og en hilsen fra biblioteket til de omkring 300 børn, som deltager.

5 læsestjerner til udvalgte bøger
Lene Holmstrøm mener, at hun og kollegaerne læser mellem 1200 og 1300 anmeldelser af bøger for at kunne godkende børnene deltagelse. Og det er spændende læsning.
»Børnene gør sig megen umage med referat og beskrivelse og også med deres egen mening om bogen. For eksempel dengang en 11-årig, der havde læst Busters verden, skrev, at han syntes bogen var god, fordi Buster ikke var klog i matematik, men i trylleri. Børnene skriver meget om deres læseoplevelse, og at bøger, som er gode, bliver læst meget hurtigt. Vi godkender om det er alderssvarende bøger, og vi godkender fra tid til anden mindre seriøse bøger. For man skal jo forstå, at for nogle børn er det en stor opgave bare det at læse en letlæsningsbog, mens andre er gode og trænede læsere. De kan faktisk også læse fagbøger. Vi havde en, der læste om Grønland i år og fik meget ud af det. Børnene kan give bøgerne op til fem læsestjerner.»
»Vi har også snakket om, at anmeldelserne i år er mere beskrivende og ikke har så mange tegninger, som de havde tidligere. Og jeg tror, at det skyldes, at børnene meget tidligt i skoleforløbet faktisk kan læse og formulere sig, så vi får fine anmeldelser af børn i 2. og 3. klasse.«

20.000 kroner til bogindkøb
»Sommerbogen er en stor succes, og vi kan mærke interesse både fra børnene og fra deres forældre, som bakker meget op om Sommerbogen. Selv skolelærere synes at være med, for en del børn fortæller os, at deres lærer gerne vil høre, hvilke fem bøger de valgte at læse i sommerferien, og hvilken bog, de fik som præmie. Vi ser det sådan, at omkring 300 børn har fået en kanonoplevelse i deres ferie, og de har lært bøgerne og biblioteket at kende på en ny måde,« siger Lene Holmstrøm.
Søllerøds biblioteker sætter 20.000 kroner af fra arrangements-budgettet til Sommerbogen. Og det dækker Sommerbogen på bibliotekerne i Holte, Nærum og Vedbæk. For de penge skal børnebibliotekarerne købe bøger til børnene via DTJ og boghandelen samt sørge for materialer til læsekonkurrencen.

Sommerens tre hits er Rædslernes Ø af Henrik Einspor (4. bind i serien, 7. bind er lige udkommet),
Skammerens datter af Lene Kaaberbøl (1. bind i serien på 4) og Englekraft af Bente Clod (1. bind i serie på 3). Det var de tre bøger, børnene helst ville have som bogpræmie fra Søllerøds børnebiblioteker

Sommerbøgerne på Søllerøds biblioteker er:

For de yngste:
• Siki og Lillemor af Moni Nilsson-Brännström, Gyldendal
• Otto er et næsehorn af Ole Lund Kirkegaard, Gyldendal
• Pippi og Emil af Astrid Lindgren, Gyldendal
• Dragens offer af Josefine Ottesen, Alrune

Mellemgruppen:
• Troldmandens nevø af C S Lewis, Borgen
• Rædslernes ø af Henrik Einspor, Gyldendal.
• Skammerens datter af Lene Kaaberbøl, Forum

De ældste:
• Zappa af Bjarne Reuter, Branner & Korch
• Englekraft af Bente Clod, Høst
• På den yderste ø af Josefine Ottesen, Høst

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere