Starter ny blog i frustration: "De smalle bøger bliver ignoreret"

Forfatter Jakob Brønnum er træt af, at anmeldere overser den smalle litteratur og starter derfor en blog, hvis formål er at anmelde de oversete værker.

’Den smalle bog’ er oppe, og den første anmeldelse kom på bloggen i torsdags. Det er forfatter Jakob Brønnum, som har startet den nye blog for at sætte fokus på de litterære værker, som ifølge ham bliver ignoreret af anmelderne.
”Der er ingen steder, hvor man får lov til at være en smal bog længere,” fortæller Jakob Brønnum. ”Idéen til min blog ’Den smalle bog' opstod, da jeg undrede mig over, hvor bloggen Sentura (en blog knyttet til det litterære tidskrift Sentura, red.) var blevet af. Som professionel lyriker kunne man i en periode regne med en seriøs anmeldelse her, foruden bibliotekernes lektørudtalelse. En anmeldelse eller to er da det mindste, man kan forvente.”
 
Flødeskum på virkeligheden
Jakob Brønnum er selv forfatter, digter og tidligere formand for den skønlitterære gruppe i Dansk Forfatterforening. Han pointerer, at den kulturelle udvikling er skyld i at, den professionelle kunst og kultur arbejder under stadig sværere vilkår.
”Den ses som flødeskum på virkeligheden,” fortæller han. ”Og værker, der ikke kommunikerer med det brede publikum for øje, står på den anden side under anklage for at være elitære, verdensfjerne og uinteressante for markedet, til trods for, at det er her, der gøres nye erfaringer af menneskelig, eksistentiel, politisk, æstetisk, kulturel og social art, som mainstreamkulturen senere lukrerer på, genremæssigt og i sit fortællesprog. Mange af disse værker får ingen eller næsten ingen modtagelse i form af reflekterende kritik. Det kan vi ikke være tjent med. Jeg har selvfølgelig fuld forståelse for dagbladenes prioriteter, men nettet er altså for stormasket for tiden”
 
Anmelderkorps på plads
Som startkapital ansøgte Jakob Brønnum Dansk Forfatterforening om et lille beløb, som han fik. Lige nu har han seks anmeldere, der alle er fagfolk inden for bogbranchen, som er klar til at anmelde de smalle værker. Det er kun professionel litteratur fra forlagene, som vil blive anmeldt på bloggen, fortæller han.
”Jeg har allerede nu kontakt med en lille gruppe forlag, som har taget meget positivt mod ideen, og vil tage kontakt til flere. Man må gerne sende bøger eller pressemeddelelser om bøger, man mener falder ind under denne kategori,” fortæller Jakob Brønnum og tilføjer; ”det smalle marked er helt uundværligt, og det mangler bare, at man som forfatter føler sig en lille smule modtaget og ved, at det er et seriøst menneske, der har siddet og læst ens tekster.” 

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere