Stilhed før storm

December var præget af julesalg samt hvile og status ovenpå et hektisk efterår. Selvom 2017 bragte mange omvæltninger med sig, forholder bogmarkedet sig i januar 2018 foruroligende stille. Foto: iStock

Kort før jul, i en december, der ellers var præget af (tilsyneladende) stilstand, bragede presseteksterne pludselig igennem: eReolen får Gyldendal, Rosinante & Co, Modtryk og Alvilda tilbage igen! Og så bragte samtlige skriftlige og online medier ellers forskellige artikler og vinkler om den historie. Men så døde branchen hen igen. For hvad er der ellers sket for nylig?
I sidste uge bragte vi på BogMarkedet en stor artikel om de online boghandleres rustning mod Amazon, hvilket Berlingske Buisness hintede med (også før jul). Personligt er det en ankomst, jeg er meget spændt på, for jeg har personligt utrolig svært ved at begribe præcis, hvor enorm Amazon egentlig er – og hvad det kommer til at betyde for den danske forlags- og boghandlerbranche. På den ene side tror jeg ikke, det kommer til at rykke det vilde – jeg tror, danskerne er vanemennesker, der godt kan lide at handle velkendt og dansk. Og eftersom der er marginalt færre kunder at fiske efter i Danmark end i eks. Norge og Sverige, tror jeg ikke, Amazons litterære platform kommer til at ryste fundamentet under forlagsbranchen herhjemme – værre, tror jeg, bliver det for øvrig detailhandel. Desuden har særligt de online boghandlere en klar strategi for, hvor de kan vinde over Amazon, nemlig på service og tilrettelagte tilbud. Når man kommer som gigant, misser man hurtigt detaljerne. Og jeg tror alligevel, de danske læsere vægter muligheden for service og skræddersyede, personlige løsninger højere end knaldtilbud. Men nu får vi at se. Endnu er der ikke forlydender om, at Amazon har kontaktet de danske forlag ang. sortimentskøb og forhandleraftaler – men når det kommer, så kommer det med storm. Og så kan vi blot tænke tilbage på den stilhed, der var før.

 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere