Stor norsk fusion

De to store norske boghandlerkæder Libris og Norli med tilsammen 178 butikker og en årlig omsætning på 1,8 mia. n. kr. får i fremtiden fælles ejerskab, efter at NorgesGruppen ASA og Aschehoug & Co. AS har indgået en aftale om at fusionere selskaberne Norli Gruppen AS og NorgesGruppen Bok og Papir AS.I fusionen indgår også Kontorspar-kæden og grossistvirksomheden Thanke Engros,...

De to store norske boghandlerkæder Libris og Norli med tilsammen 178 butikker og en årlig omsætning på 1,8 mia. n. kr. får i fremtiden fælles ejerskab, efter at NorgesGruppen ASA og Aschehoug & Co. AS har indgået en aftale om at fusionere selskaberne Norli Gruppen AS og NorgesGruppen Bok og Papir AS.

I fusionen indgår også Kontorspar-kæden og grossistvirksomheden Thanke Engros, som i dag er ejet af NorgesGruppen. Kontorspar-kæden, der har 30 forhandlere, vil blive videreført og udviklet.
Parterne er blevet enige om en ligeværdig aktionæraftale, hvor det nye selskab bliver ejet med 51 % til Aschehoug og 49 % til NorgesGruppen.

Spørgsmålet er nu, om Konkurrencetilsynet vil godkende en fusion, der giver så stor kontrol over boghandlermarkedet. Den nye fusion vil betyde, at 75 % af omsætningen i boghandlerkæderne vil komme fra kæder, som er forlagskontrolleret. De to uafhængige kæder, Notabene og Fri Bokhandel, vil stå tilbage med deres omsætning på omkring 1 mia. n. kr. I alt har norsk boghandel en årlig omsætning på cirka 5,4 mia. n. kr.

Nils Sund, der hidtil har været adm. direktør i Norli bliver daglig leder for det nye selskab, og ledergruppen vil blive sammensat fra de to organisationer, mens det endnu ikke er bestemt, hvor hovedkontoret skal ligge.

Ifølge Bok & samfunn forholder koncernchef i Gyldendal ASA, Geir Mork, sig kritisk til fusionen mellem Norli og Libris, men han vil ikke sige, om det kommer til at betyde et køligere forhold mellem Gyldendal og Aschehoug.

Adm. direktør i Cappelen Damm, Tom Harald Jenssen, skriver i en mail til Bok & samfunn, at fusionen åbenbart er en god idé for ejerne, da den vil give rum for en fornuftig konsolidering, men han er betænkelig ved koncentrationen i branchen: »Yderligere ejerskabskoncentration giver mulighed for en uheldig indkøbsmagt på et presset marked.

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere