Stormvejr i den nordiske bogbranche

Dansk storfusion, svensk masseopsigelse og finsk storopkøb – alt i løbet af et par døgn. Der er høje dønninger og hårde tider i den nordiske bogbranche.

Inden denne måned er omme bliver mellem 25 og 30 ansatte i Rosinante & Co/Gyldendal opsagt. ”Vi er ikke sat i verden for at betale dobbelt husleje,” lyder den usentimentale og meget citerede kommentar fra Gyldendal-direktør Morten Hesseldahl. Rosinante pakker sammen og bliver flyttet fra Rundetårn i København og et par hundrede meter hen til Gyldendals lokaler i Klareboderne.

At dansk arbejdsliv er en hel del barskere og mere nådesløs affære end det norske, har aldrig været noget hemmelighed. Men Gyldendals fusionsproces med datterforlaget Rosinante har skabt bølger i dansk kulturliv.

Moyes og Mytting

Forlaget, som bliver ramt, er ikke et hvilket som helst forlag. Her taler vi om dobbeltsubsidiering, børs og katedral i praksis. Rosinante har haft et fabelagtigt udvalg af kvalitetslitteratur – med navne som Pessoa og Saramago, Rachel Cusk og evigt nobelprisaktuelle Péter Nádas. I den kommercielle ende har forfattere som JoJo Moyes, Lucinda Riley og E.L. James pumpet penge ind i fortagenet.

Af danske profiler kan nævnes Helle Helle og Peter Høeg – som har solgt over 15 millioner af sine bøger gennem forlaget. En række norske forfattere – blandt dem Jan Kjærstad, Roy Jacobsen, Maja Lunde, Siri Pettersen, Dag Solstad, Anne B. Ragde og Lars Mytting – har Rosinante som deres danske hjem. Og for bare nogle dage siden, udgjorde Rosinante den danske del, da det nordiske Ibsen NOR-projekt blev søsat.

Diskussionen omkring hvordan man bedst skal behandle sine forlagsdøtre har raset gennem nogle år. Bør datterselskaberne helst være fuldstændigt være løsrevet fra moderselskaberne, både når det gælder organisation og adresse, bør de være helt eller delvist smeltet sammen, skal de være tættere eller fjernere imprints?

Modellerne har været mange, og flere forlagskoncerner har vaklet både frem og tilbage i strategierne om dette.

I Norge er Oktober et godt eksempel, hvor forlaget har en selvstændig organisation og fysisk distance mellem sig og moderhuset Aschehoug. Sidstnævntes nabo, Gyldendal, har valgt at have Tiden og Kolon ‘hjemme i huset’.

Blodrødt år

Også i vort naboland Sverige har sparekniven været i sving. Det er hårde tider i svensk boghandel, og pilene peger bekymrende nede for de butiksdrivende. Efter rekordtabet i fjor var det forventet, at Adlibris ville drage en konsekvens, og nu sker det: 23 ansatte centralt har fået varsel om opsigelse, melder DI Digital. Det udgør en ud af ti ansatte på hovedkontoret på Sveavägen i Stockholm.

Adlibris havde i fjor et blodrødt år med lidt uvirkelige 128 millioner kroner i minus – det værste tab, siden man startede i 1997. Det betød, at topchef Johan Kleeberg måtte forlade sin stilling. Nu får han følge af andre.

Storytel-opkøb

Den tredje store rystelse i nordisk bogbranche i denne uge får ingen umiddelbar effekt for beskæftigelsesstatistikken. Det bliver, ifølge de involverede, ”business as usual” og fortsat drift som selvstændig aktør på egen adresse for Gummerus Kustannus – Finlands tredjestørste forlag – efter at Storytel har opkøbt dem.

Parterne vil ikke afsløre købesummen, men ifølge Storytel kommer denne ”ikke til at betyde nogen væsentlig påvirkning af Storytel Groups finansielle positon.” Netop det er der god grund til at tro på. Gummerus Kustannus havde i fjor en omsætning på 7,6 millioner Euro. Det er et godt stykke op til topåret 2008, hvor man havde 26,9 millioner Euro i omsætning.

Ekspansiv opkomling

Det finske forlagshus blev grundlagt i 1872 og tilbragte sine første drøje hundrede år i salig Matti Nykänens hjem Jyväskylä, før det blev flyttet til Helsinki i midten af 1980´erne. Blandt de mere kendte forfattere i stalden er oversatte bestsellere som Jojo Moyes, Clare Mackintosh, Jussi Adler-Olsen og Camilla Grebe.

Med opkøbet har Storytel for en sandsynligvis rimelig sum penge sikret sig yderligere værdifuldt indhold og backlist til sine tjenester. Over 300.000 titler har de nu rettighederne til verden over – fordelt på 18 lande.

Gummerus Kustannus var kun tre år fra at kunne fejre 150 år som uafhængigt, familiedrevet forlag. Nu er både de og Sveriges ældste og næststørste forlag, 196 år gamle Norstedts, i løbet af kort tid opkøbt af et selskab som ikke engang eksisterede for 15 år siden. Det er et kors for tanken.

De, som er er helt sikre på at noget lignende ikke vil ske i Norge, kan i løbet af den nærmeste årrække blive tvunget til at tro om igen.

 

Foto: iStock/Getty Images.

Artiklen er bragt i samarbejde med Bok365.


Kommentarer

    • 22/09/2019
    • Kl. 12:38
    • politisk revy
    Velskrevet og oplysende orientering om den nordiske forlagsandedam, selv om der er markante forskelle de nordiske lande imellem, også på bogmarkedet - fornægter en global udvikling sig heller ikke her. Alt er under forandring - Tiderne skifter.
Du skal være logget ind for at kommentere