Strider det mod etikken?

Norsk faglitterær forfatter- og oversætterforening (NFFO) udgiver i dag en tjekliste med etiske retningslinjer til brug for forfattere og forlag, der skriver og udgiver sagprosa.

Tjeklisten skal være en retningslinje for, hvordan man forholder sig til de etiske spørgsmål, der kan dukke op i forbindelse med udgivelse af sagprosa, og den er udarbejdet af en arbejdsgruppe udpeget af NFFO. Efter flere medlemsmøder i NFFO sidste år blev et behov for nogle etiske retningslinjer tydeligt.

Ved at skele til listen i arbejdet med faglitteratur, skulle man gerne kunne undgå nogle unødvendige 'slagsmål' om indhold, men listen skal blot inspirere i arbejdet med bogen, og den skal ikke træde i stedet for gældende love om ytringsfrihed, privatlivets fred og ophavsret.

Overordnet set består tjeklisten af en række spørgsmål, som skal inspirere forfattere – og gerne deres forlagsredaktører – til at tænke mere på de etiske problemstillinger, når de skriver og udgiver bøger.

Der er primært to kategorier, som forfatter og forlag bør være opmærksomme på, om deres bøger strider med etiske retningslinjer i mod: Hvem berøres af udgivelsen – personer, pårørende, rettighedshavere – og i hvilken grad kan vi stole på teksten – dens ansvarlighed og verificerbarhed med hensyn til kilde og fremstilling af personer og begivenheder.

Listen skal ikke virke hæmmende eller gøre forfattere mere forsigtige, det understreger Arne Vestbø, generalsektretær i NFFO, på deres hjemmeside:

”Tvert imot kan den legge til rette for at forfatterne blir mer dristige og utfordrende. Men bøkene forfatterne skriver, skal være mest mulig profesjonelt gjennomført, også i etisk forstand.

Forfattere, forlag og offentlighet får med dette et felles utgangspunkt for diskusjonene om sakprosaverk. Sjekklista vil ikke føre til færre diskusjoner i seg selv, men vi tror samtalen kan bli mer reflektert, treffsikker og gjennomtenkt. NFFO mener derfor sjekklisten også kan være et viktig verktøy for kritikken og den offentlige diskusjonen om litteratur.”

Listen kan læses på NFFOs hjemmeside.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere