Svensk bogmarked skrumper

Opgørelsen over bogsalget i første halvår af 2019 viser nedgang, dog ikke for lydbøger.

Bag undersøgelsen af det svenske bogmarked står Svenska Bokhandlareföreningen og Svenska Förläggareföreningen.

Værdien (regnet i svenske kroner) af salget af indbundne bøger faldt med hele 5,6 %, pocket-bøger med 6,7 %, børne- og ungdomsbøger med 4,8 % og så videre.

De præcise tal kan være nye, men tendensen væk fra papirbøgerne henimod øget digitalt konsum er velkendt. Stremingtjenesterne BookBeat, Nextory og Storytel klarer sig rigtig godt. Målet i svenske kroner var deres fremgang på - hold fast! - 25,3 %. 

Samlet set er det svenske bogmarked gået ned i perioden med 0,4 %.

De rå tal fortæller en branche i forandringens tegn, Erik Wikberg, der er forfatter til rapporten udtrykker det således.

"Det är tydligt att branschen genomgår en genomgripande digitalisering. Det positiva i den senaste statistiken är att fler antal böcker konsumeras när digitala abonnemangstjänster växer. Det oroväckande är att de totala intäkterna trots det minskar."

Disse tal dækker over en anden historie, der så at rækker helt til bogbranchens fundament: Forfatterne.

Eftersom streamingtjenesterne langt fra betaler forfatterne en blot nogenlunde tilsvarende beløb, når en kunde lytter til en lydbog på en abonnementstjeneste, som forfatterne får, når man køber en fysisk bog, betyder det, at deres indtjening falder dramatisk. 

Det opsigtsvækkende er derfor ikke, at folk i stigende grad får deres fortællinger fra lydbøger og ikke trykte bøger - en tiilbagevendende til den mundtlige fortællingsform, kan man sige, der har lagt beslag på sindene i 99,9 % af menneskets liv på Jorden - men at det er blevet endnu sværere at (over)leve som forfatter.

Musikbranchen viste for år tilbage en dunkel vej, hvor musikerne på grund af streamingtjenesterne ikke længere kan leve af at lave plader, men må tjene deres penge alene på merchandise og liveoptrædener. Dén vej må bogbranchen ikke gå. 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere