Sverige: Hver anden bog sælges uden om boghandlen

Det svenske brancheblad Svensk Bokhandel har netop viet et nummer af bladet til en kulegravning af den svenske boghandel og offentliggør i den forbindelse en række undersøgelser, der blandt andet viser, at blot hver anden bog i dag bliver solgt fra de fysiske boghandler. De sidste ti år har de centrale indkøb af skole- og undervisningsbøger samt netboghandler og supermarkeder taget...

Det svenske brancheblad Svensk Bokhandel har netop viet et nummer af bladet til en kulegravning af den svenske boghandel og offentliggør i den forbindelse en række undersøgelser, der blandt andet viser, at blot hver anden bog i dag bliver solgt fra de fysiske boghandler.

De sidste ti år har de centrale indkøb af skole- og undervisningsbøger samt netboghandler og supermarkeder taget markedsandele fra den fysiske boghandel, og det, vurderer Svensk Bokhandel, er en udvikling, der vil fortsætte i de kommende år, uanset konjunkturerne – og derfor vil kampen om de private kunder næppe bliver mindre i fremtiden.

I dag fordeler det svenske bogsalg sig med cirka 50 % i de fysiske boghandler (hvor kæderne i parentes bemærket klarer sig bedst, og der er en direkte sammenhæng mellem stor omsætning og gode resultater) og 25 % i netboghandlerne og 25 % i supermarkederne og dagligvarebutikkerne.

På boghandlersiden er det de to store kæder, Akademibokhandlen og Bokia, der dominerer markedet og sidder på knapt 2/3 dele af salget fra de fysiske boghandlere, mens det på internetsiden er Adlibris, der er altdominerende med en markedsandel på den gode side af 50 %, mens Ica centralt og Åhléns står for cirka halvdelen af det samlede supermarkeds- og dagligvarebutikssalg.

Og selvom internetboghandlerne vinder terræn, er det ikke i så eksplosiv en grad, som medierne ynder at fremstille det – og det sker ikke på de andre salgskanalers bekostning: Således har det samlede bogsalg eksklusive netboghandlerne bevæget sig fra en omsætning på knap 2,8 milliarder s.kr. i 2004 til godt 3,1 milliarder i 2008, mens internetboghandlerne har bevæget sig fra en omsætning på godt 365 millioner i 2004 til godt 1,1, milliard i 2008.

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere