Sverige: Lån bøger hos boghandelen

30 svenske boghandlere fra Malmø i vest til Stockholm i øst står bag bogklubben Läslusten - 65 bøger til låns for 369 kroner

Omkring 30 svenske boghandlere er gået sammen om Läslusten. Det er en bogklub på biblioteksbasis, og alene i Malmø er der 1000 medlemmer af Läslusten. På boghandelens hylder findes særlige læselyst-indbundne bøger, som medlemmerne kan låne med hjem i kortere eller længere perioder. Helt konkret lyder tilbuddet til boghandlerens kunder: »Lån 65 nye bøger for kun 369 svenske kroner.« Et medlemskab har tjent sig selv ind efter et par bøger.
Ud over at det er billigt at være medlem, kan læselyst-medlemmerne få lov at beholde den sidste af bøgerne efter læsningen. Det er op til hver enkelt, om man vil udnytte alle titlerne og læse mange bøger, eller om man bare vil læse få og udvalgte, fortæller boghandler Eva Lassen, Malmö Bokhandel.
»Det er hovedsagelig ældre kunder, som er medlem af Läslusten, og eftersom det er kvinder, der læser, er der flest kvinder, men vi ser heldigvis flere og flere mænd her. Medlemmerne kommer jævnligt og kigger vores lånereoler igennem for at finde nye gode titler, de kan låne med hjem.«

Lån og byt overalt
»Det er blevet et socialt møde. Vi kan mærke, at kunderne hygger sig ved at komme her og stå ved hylderne og vælge ud. Det er blevet et samlingspunkt i butikken. Der snakkes meget, og kunderne anbefaler bøgerne til hinanden.«
»Her i Malmø har vi tusind medlemmer, så vi har et fint grundlag for klubben. Jeg ved, at i Göteborg har de omkring 500 medlemmer af klubben. Men meningen er, at læserne kan hente og bytte bøger i alle de boghandlere, som er tilknyttet ordningen. Hvis du låner en bog i Malmø, kan du godt bytte den i Trelleborg,« siger Eva Lassen.
Eva Lassen har været boghandler i 35 år. Hun mener, at tanken om den nuværende læselystbogklub opstod i 1980'erne efter inspiration fra hendes daværende arbejdsgiver, den store Lundgreen Bokhandel i Malmø. I dag er det de godt 29 boghandlere bag kæden JB, som står bag Läslusten.

Harald Pinter og læselysten
Bag den aktuelle bogliste står en central indkøbsgruppe, som vælger populære titler af for eksempel Henning Mankell, Anne Holt og Anne Tyler, men også nye og anderledes titler. Blandt bøgerne på 2005-06 listen er der biografier blandt andet en ny bog om skuespilleren Harriet Andersson og klassikeren Anne Franks dagbog. Der er også den svenske oversættelse af Jette A. Kaarsbøls Den lukkede bog og naturligvis spændingsbøger af John Grisham og Dan Brown. Der indledes en ny sæson i bogklubben den 1. september, hvor størstedelen af titlerne bliver afsløret, men det hører sig også til, at årets nobelprisvinder i litteratur, som i 2005 blev Harald Pinter, og årets prestigefulde Augustprisvinder, som blev Monika Fagerholm, bliver en del af udbuddet i Läslusten. Så listen er åben for flere titler. Disse præsenteres i en pjece, som kunderne kan få i butikkerne.
»Som boghandlere kan vi mærke den gode tilknytning, vi får til medlemmerne. Der er jo perioder uden for højsæsonen, hvor butikken ellers ikke har så mange kunder, men der er sæson for klubben hele året,« fortæller Eva Lassen.
Boghandlen i Malmø er også hjemsted for en læsekreds, som har fungeret i over ti år. Der betaler kunderne 100 kroner for et medlemskab, og så kan de opnå rabat på 10 procent på bøger og papir.

Læs mere på www.malmoebokhandel.se

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere