Tænd et lys og læs en bog – sammen

Højtlæsning og fællesskab er omdrejningspunktet for Nordisk Litteraturuge 11.-17. november. Her bliver den samme nordiske bog læst op samtidigt i hele Norden.

Den nordiske fortælletradition holdes i hævd, når der indbydes til, at man slukker for alt elektrisk lys, tænder et stearinlys og læser højt fra en bog. Så simpel er formlen på Nordisk Litteraturuge. Men samtidig så vigtig i vores digitale tidsalder.

Uge 46 er sat af til fællesskabet om højtlæsningen af nordisk litteratur, og skoler, biblioteker og andre kulturinstitutioner rundt om i Norden, Baltikum og Norden-interesserede institutioner i andre lande kan melde sig til projektet. Højtlæsningsarrangementerne er henholdsvis for børn og unge til morgengrys-arrangementer, og i skumringstimen om aftenen er der oplæsning for voksne.

Det er de tre samme bøger, der er udvalgt til at blive læst ved alle arrangementer for at skabe en samhørighed om litteraturen og det udvalgte tema. De sidste par år har temaerne blandt andet været helte, humor, mangfoldighed, trolde, mens temaet i år er 'Fest i Norden'.

I år er de tre bøger valgt ud fra det tema, og det er tre klassiske nordiske værker. Til aldersgruppen 5-11 år er det 'Pippi holder fødselsdag' af Astrid Lindgren (S), til 12-17 årige er det 'Sofies verden' af Jostein Gaarder (NO), og for voksne er det 'Babettes gæstebud' af Karen Blixen (DK).

Det er Foreningerne Nordens Forbund, der siden 1997 har arrangeret og koordineret litteraturugen. Man kan melde sin institution til at stå for et oplæsningsarrangement og på den måde blive en del af fællesskabet og vide, at der sidder tusindvis af andre og læser op fra den samme bog på samme tid.

 

Plakatkunstner:  Bárður Óskarsson.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere