Tak for 2017

Årets sidste nytårsbrev er hermed sendt, og BogMarkedet går på juleferie frem til d. 4 januar. Hermed et lille tilbageblik på året der gik.

Det var ikke så få artikler og nyheder vi bragte til jer i løbet af 2017. Året har især båret præg af profil-artikler, både hvad angår forlag såvel som forfattere. De personlige historier og bevæggrunde for at skrive og udgive litteratur er altid spændende, og med de mange nye små forlag der skyder op rundt omkring, har vi gjort et forsøg på at få så mange af dem som muligt frem i lyset. Men hvor nogle skyder op, er der andre, der lukker ned, og generelt må man sige, at den danske bogbranche er en omskiftelig en af slagsen.

Et af de store fokusser har også været på selvudgiverne og de mange nye muligheder, der er opstået for dem, både i form af den stadig voksende NewPub bølge, men også flere platforme til at udbrede synligheden, nye muligheder og priser fra trykkeritjenesterne og flere medudgiverforlag. Tendensen til at udgive uden et forlag synes at være stigende, men noget tyder på, at det at starte ud selv næppe er en dum ide. Kendskabet til branchen og det at prøve kræfter af selv, kan for nogle selvudgiveres vedkommende ende med at afføde en forlagskontrakt. Hvis den gode historie, samt viljen til at få den formidlet, er der, så skal det nok lykkes. Det har flere selvudgivere bevist her i løbet af 2017.

Der er i løbet af året blevet sendt rigtig mange pressetekster, der har haft fokus på streamingtjenesterne og nye udgiverplatforme, der er abonnementsbaserede. Mediet er stadig forholdsvis nyt, men i konstant bevægelse, og flere forlag gør hvad de kan, for at imødekomme tendensen og måske også skabe en pendant? Det viste et af Danmarks største børnebogsforlag, da de som det første forlag startede deres helt egen Youtube kanal, hvor kendte mennesker læser op af kendte bøger. Også nye apptjenester med fokus på læsning har haft en god start i 2017, og det bliver spændende at se, hvor mange der sejler videre i 2018. Ved mange af app-udbyderne er man ikke i tvivl om, at der ligger et solidt benarbejde og nogle gode koncepter og værdier bag, så vi krydser fingre for jer!

Året har også båret præg af en del priser og messer, og op til Blixenprisen bragte vi flere interviews med nogle af de nominerede og vinderne. Det var en rigtig flot og fin fest, dog med et par konstruktive forbedringsforslag, men jeg havde en skøn aften og fik en god snak med flere af jer.  Generelt er det altid hyggeligt med messer, for det at få sat ansigt og person på en signatur, kan gøre meget for den overordnede oplevelse af at bringe en artikel eller en historie. Mange af jer har været gode til at skrive ind og gøre opmærksom på ændringer, nye tiltag, den gode historie, den skæve historie, den personlige historie og mange andre historier – bliv endelig ved med det!

Generelt i branchen fornemmes en stadig større bevidsthed og omstilling til det digitale. Regnskabsåret viste, at for især de store og mellemstore forlag, lå en del af omsætningen i det digitale. Folk læser og lytter til historier på en anden måde nu, end for bare få år siden, og den udvikling og tendens forsøger flere at imødekomme. Der er stadig ikke fundet nogen god løsning med eReolen, så det bliver spændende at se hvad især de største forlag finder ud af med tjenesten i det nye år.

På BogMarkedet har vi i løbet af året arbejdet rigtig meget med praktikanter og eksterne skribenter. Det har været en uvurderlig hjælp, da nyhedsbrevet og artiklerne hver dag kræver mange timers arbejde at få sendt ud og gjort færdigt. Abonnementstallet er siden 2016 faldet en del, men heldigvis var vores genoptegningsprocent nogenlunde stabil her i efteråret (tak for det!). Et sted vi dog godt kunne ønske os mere hjælp, er via annoncering, der i løbet af året stort set kun er blevet båret af trykkerier og festivaler. For at gøre annonceringen mere attraktiv, har vi søsat et gratis nyhedsbrev om mandagen, for at få flere læsere og besøgende ind på siden. Nyhedsbrevet er det samme for alle modtagere, både for abonnenter som mandagsmodtagere, men det er fortsat stadig kun abonnenter, der kan læse BogMarkedets egne artikler. Til gengæld bliver annoncerne eksponeret for flere litteraturinteresserede, der ikke nødvendigvis er branchefolk. Vi håber disse nye initiativer også vil brede synligheden ud til alle de artikler, vi bringer om jer, og gøre folk mere nysgerrige på de tanker og drømme, der driver hvert forlag.

Til slut vil jeg blot sige tak for interessen, tak for de mange smil og gode snakke vi har haft, og så vil jeg glæde mig til at høre mere fra jer i det nye år – det bliver spændende!

Fra os på BogMarkedet ønskes I alle en glædelig jul og et godt nytår!

Bedste hilsner
Mie M. Bie


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere