Thomas Rydahl skal undervise på forfatterskole

Skriveskoler er mere populære end nogensinde. Vi taler med Thomas Rydahl om hans motivation for at skulle undervise samt med Britt Tippins, der står bag forfatterskolen Writers Academy. 

Forfatter Thomas Rydahl gør Britt Tippins Okking med selskab, når Writers Academy udbyder kurser næste år.

”Det er lidt af et scoop.” Sådan reagerer forlagschef og forfatter Britt Tippins på spørgsmålet om, hvordan det er at have Thomas Rydahl som undervisningspartner på skrivekurset Writers Academy.

”Thomas er en af mine yndlingsforfattere. ‘Eremitten’ (Rydahls debutroman, red.) rangerer blandt de allerbedste litterære spændingsbøger, jeg har læst, både danske og internationale. Hele trilogien om Erhard er fænomenal, og som fortæller er Thomas utrolig dygtig og professionel på alle parametre.

Faktisk har jeg ofte henvist til netop Rydahls forfatterskab på tidligere kurser, og eleverne har arbejdet med scener fra de to første bind.”

Thomas Rydahl vandt Bogforums Debutantpris 2014 og siden de prestigefyldte priser for Årets danske krimi og Årets Nordiske krimi med romanen ‘Eremitten’. Bogen er udgivet i mere end 15 lande, blandt andet USA, England, Tyskland, Frankrig, Spanien, Rusland og Sverige.

Senere fulgte ‘De savnede’ og ‘De tre paver’, mens Rydahl også er medforfatter til ‘Mordet på en havfrue’.

 

Hvordan flugter en uddannelse på Statens Forfatterskole med at undervise på et skrivekursus med et åbenlyst kommercielt og mainstream sigte?

”Det fungerer faktisk optimalt,” siger Thomas Rydahl. ”Forfatterskolen har uden tvivl sin berettigelse, og jeg er enormt glad for at have taget en uddannelse der. Men samtidig har vi brug for alternativer til den udelukkende kunstneriske tilgang til at skrive bøger.

Jeg går meget op i storytelling, og som jeg ser det, bør enhver bog kunne læses som en spændingsbog. Og så gør det heller ikke noget, at man som forfatter kan sælge sine bøger.

Man er nødt til at forholde sig til markedet allerede fra starten af sit bogprojekt, om ikke andet gøre sig nogle tanker i den retning.”

---

Britt Tippins.

---

Writers Academy er et samarbejde mellem forlaget Montagne og et litterært agentur. Er det ikke lidt indspist?

”Det kan man godt sige. Vi arbejder i et lukket kredsløb, og jeg lægger heller ikke skjul på, at forfatterskolen også er en rekrutteringsplatform for os,” svarer Britt Tippins.

”Se bare på Lotte Elmann Wegner. Jeg er redaktør på hendes bog ’Livet du efterlod’, og StoryScout, som jeg er partner i, har solgt rettighederne til udlandet. Men det sker også tit, at jeg henviser elever til andre i mit netværk, hvis deres manuskript passer bedre på et andet forlag.

Og så er det jo netop en fordel at have Thomas med, fordi han kommer med sin forfatterskolebaggrund og, som bekendt og desværre, udkommer på et andet forlag.”

Writers Academy har kurser over hele landet. De første workshops løber af stablen i København fra den 21. januar, og der er ansøgningsfrist den 3. januar 2020.

 

Fotos: Les Kaner.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere