To børnebøger med flotte illustrationer og en sød historie

Efterårets mange titler skyder op som smukke blomsterknopper i en ellers grå have, og særligt to børnebøger fangede denne anmelders øje – både for historien, men også for illustrationerne.

Nogle gange ligger den gode historie og samtale i den mest simple historie, godt hjulpet på vej af illustrationer, der næsten tager pusten fra en. I højtlæsningsbogen ’Den lille ting med tænder’ er et farligt dyr løs i junglen, og den pusler rundt og bider stakkels frø, abe, zebra og løve i deres måse. Av, av, av! Frø skynder sig at løbe efter hjælp hos Kong Løve, for han er dyrenes konge, og han ved, hvad der skal gøres. Undervejs støder frø på abe og zebra, der løber med. Og den lille ting med tænder følger efter!

Da løve finder ud af, hvad den lille ting med tænder er, finder de også ud af, hvorfor den har bidt dem alle sammen i deres måse. Den er sulten! Og så må den jo have mad og pasning og pleje, samt en lille vigtig reprimande om, at man altså ikke må bide folk i deres måse.

Jeg har læst bogen højt for min treårige datter flere aftener i streg, og hun er vildt begejstret for historien i al dens enkelthed. Den giver anledning til gode snakke om det der med, at man ikke må bide, og at man skal være god ved andre. Bogens budskab om at passe på de mindste, tage ansvar og vise forståelse for de små, hvis sprog ikke er udviklet endnu, er ligeledes subtile elementer, som man ved gentagende læsninger kan hive frem og snakke med sine børn om. Og så er bogen bare så utroligt flot illustreret, at det er en ren fryd for øjet. Jeg kunne dog godt have tænkt mig mere slutning og afrunding på historien, da jeg føler, den slutter ret brat, og at jeg selv skal digte videre med, hvad der sker med den lille ting med tænder.

 

Det bedste i verden er uden sammenligning chokolade, og i denne sjove, anderledes og virkelig fine bog, rejser vi tilbage til en tid, hvor chokolade (samt mange andre klassiske retter) endnu ikke findes.

Ninnis bedste ven Choko flytter, og Ninni bliver efterladt tilbage med et enormt savn. En dag modtager hun endelig et brev fra ham, men i konvolutten er der kun fem kedelige, brune bønner. Hun overvejer at smide dem ud, men propper dem så alligevel i lommen – de er jo fra Choko. Så går hun med sin kat ned i byen. En stor madlavningskonkurrence skal afholdes, og byens borgmester har inviteret kokke i alle afskygninger til at dyste om at lave det mest udsøgte mad af alle. I finalen ender Spanien og Italien, der med hver sin nationalret konstant scorer lige mange point fra dommerne. Hvad er bedst, pizza eller pandekager? Spaghetti eller pommes frites? Det er umuligt at afgøre. Men midt i al spændingen, opdager Ninni pludselig noget fra sin lomme, og hun får en idé!

Bogens opsætning med tekst og illustrationer er både levende og fulde af sjæl, og det er utroligt, så mange detaljer og effekter illustratoren har formået at få med – alt er nemlig tegnet og malet med brug af ægte chokolade! Det er også en bog om savn, venskab og om kreativitet. Historien er sød, og tegningerne sjove (de kokke går virkelig op i deres madlavning!)

Bogen vil være perfekt til læsning for madglade børn, der selv elsker at stå i et køkken, og som kender, og måske endda selv kan lave, alle retterne. Bogen bæres primært af idéen og af illustrationerne, da sproget til tider både er langt og lidt tungt.

Ronda Armitage: Den farlige ting med tænder. Illustreret af Nikki Dyson, oversat af Gry Kappel Jensen. 36 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra Turbine.

Maja Lunde: Den helt sande historie om, hvordan det allerbedste blev til. Illustreret af Hans Jørgen Sandnes, oversat af Marie Brocks Larsen. 56 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra Turbine.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere