Turbine forlaget fejrede jubilæum på Aarhus Havn

I fredags troppede halvandet hundrede mennesker op til 15-års jubilæum på Mellemarmen i Aarhus Havn. Jubilaren var Turbine forlaget. Stifter og direktør Ulrik T. Skafte annoncerede i sin tale et generationsskifte i forlagets ledelse.

”Det er lidt ufatteligt, at der er gået så lang tid,” fortæller stifter Ulrik T. Skafte.

”Nogle gange er man opmærksom på, at man er midt i en begivenhed, der ændrer ens livsretning radikalt. Andre gange sker det umærkeligt og alligevel med så voldsom en kraft, og man ikke opdager, at man er midt i et game-change, før man er slynget 117 kilometer ud i universet. Turbine forlaget blev sådan en game-changer for mig. Nu står jeg her 15 år efter og undrer mig over, hvad hulen der ramte mig dér i 2004, hvor forlaget blev stiftet.”

Man kan roligt sige, at der har været tryk på. Forlaget har siden 2004 omsat for over en kvart milliard kroner, udgivet 4.200 titler og trykt små tre millioner bøger. ”Vi udgiver reelt en bog om dagen, mindst,” fortæller Ulrik T. Skafte.

Det hele startede med en bog om stavgang. ”På bogmessen i Frankfurt i 2005 faldt jeg over en tysk bog om stavgang. Da vi fik en forhåndsbestilling af en udgave på dansk på 12.000 eksemplarer fra Dansk Supermarked, tænkte jeg, Nåh for hulen. Nu er vi da i gang. De næste tre-fire år leverede vi bogstaveligt talt containere fulde af oversatte bøger til både Coop og Dansk Supermarked. Det gav vækst i raketfart og tre Børsen-gazeller på stribe.”

 

Sadler om

Turbine forlaget nåede en rekordomsætning på 44 millioner kroner for fem år siden, men tjente ikke en rød øre.  ”Vi var faktisk uhyggeligt tæt på at måtte lukke på grund af for voldsom vækst og likviditetsmangel,” fortæller Ulrik T. Skafte.

Forlaget sadlede om og etablerede sig som et mere almindeligt forlag med et godt og bredt danskproduceret program til boghandlerne.

”Vi er nu 15 år efter etableringen et ganske almindeligt forlag, der omsætningsmæssigt har placeret sig som et af de større danske forlag. Vi kan mærke, at vi nyder respekt og anerkendelse for især vores udgivelse af klassikerromaner, børnebøger og fagbøger – eksempelvis den store flotte bog om haven i Tivoli”.

”I dag  har vi fundet vores flyvehøjde. Vi er gået fra at være en iværksættervirksomhed til at blive et forlag med rytme, traditioner og styr på tingene. Alt kører som det skal; Det er derfor naturligt, at jeg trækker mig som direktør her efter jubilæet og overlader roret til medarbejderne Jesper Kappel Tolstrup og Marie Brocks Larsen,” fortæller Ulrik T. Skafte, der træder af som administrerende direktør i september 2019.

”Jeg ejer stadig 10 % af selskabet og fortsætter i forlaget som seniorredaktør, stifter og forlægger og bidrager i en anden rolle til at holde forlaget flyvende.

Jeg glæder mig til sammen med den unge generation at styrke Turbine forlaget og sætte nogle gode flotte bogprojekter i værk i de kommende år,” fortæller han, inden turen gik fra forlagsreceptionen ud i Aarhus Festuge, der åbnede samme fredag.

Ullrik T. Skate 'henrettes' af tryllekunstner Jesper Grønkjær, der i øvrigt udgav 'Frihed fra himlen' på Turbine i maj måned.

 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere