Tyskland: Lov om faste priser

Det tyske Bundestag (parlamentet) har den 14. juli vedtaget en lov om faste bogpriser. Lang tids uro og kamp mellem EU og den tyske bogbranche er dermed slut, skriver det tyske brancheblad Börsenblatt i sin leder 18. juni.Loven blev enstemmigt vedtaget den 14. juni til ikrafttræden den 1. oktober 2002. Dieter Schormann, formand for Börsenverein, udtaler til Börsenblatt sin store...

Det tyske Bundestag (parlamentet) har den 14. juli vedtaget en lov om faste bogpriser. Lang tids uro og kamp mellem EU og den tyske bogbranche er dermed slut, skriver det tyske brancheblad Börsenblatt i sin leder 18. juni.
Loven blev enstemmigt vedtaget den 14. juni til ikrafttræden den 1. oktober 2002. Dieter Schormann, formand for Börsenverein, udtaler til Börsenblatt sin store tilfredshed med lovens vedtagelse. »Det er en fremtidssikring for den tyske bogbranche. Nu kan man planlægge med en retssikkerhed i ryggen, som vi har manglet. I den globale sprogkonkurrence bliver det tyske sprog gennem den nye lov konkurrencedygtigt også i fremtiden. I denne henseende kan branchen være endog meget tilfreds med loven,« siger Dieter Schormann.
De tyske samhandelsregler er i realiteten de samme som det system, der nu virker i Danmark på andet år. Forlagene har ret til at sætte en fast pris på bøger, men prisen kan ændres under særlige vilkår. Fastprisperioden er som gennemsnittet i Danmark, nemlig 18 måneder.
Den nye lov ændrer ikke ret meget ved den praksis, der har været gældende i mange år i Tyskland. »Det vigtigste er, at der ikke bliver pålagt boghandel og forlag nye bureaukratiske regler. Tvært imod. Loven medfører forenklinger på flere områder,« udtaler Dieter Schormann til Börsenblatt.
I Europa bliver regler om priser på bøger behandlet forskelligt. I følgende lande er der en (statslig) lov på området:
I Sverige kom der i 1970 en lov, der forbød faste priser.
Frankrig har lovgivet for faste priser; det samme er tilfældet i Portugal, Spanien, Italien, Grækenland og Østrig – varighed for faste priser, overgang til frie priser osv. bliver håndteret forskelligt i de forskellige lande.
I Danmark og Norge er reglerne reguleret af frivillige aftaler mellem branchens parter. Herhjemme udløber prøvetiden 31.12. 2003, i Norge udløber dispensationen i 2005. I England er de helt frie priser aftalt mellem parterne. Holland har faste priser aftalt mellem parterne. Belgien er på vej mod en lovgivning på området.
Men hele området er under forandring – derfor er man i Tyskland så tilfredse med, at der nu er en statslig lovgivning omkring priser på bøger.
Bogmarkedet 26-27 2002

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere