To ud af tre kommuner sparer på biblioteket

Danmarks Biblioteksforening er klar med den årlige tendensundersøgelse over kommunernes biblioteksbudgetter.

En ny spørgeskemaundersøgelse sendt til alle landets kommuner viser, at to ud af tre kommuner vil spare på biblioteksområdet i 2016. 
Det er Danmarks Biblioteksforenings Tendensundersøgelse af næste års kommunale budgetter, der ligesom sidste år varsler besparelser først og fremmest på bibliotekernes personale, materialer og åbningstider. 
Det huer ikke formand for Danmarks Biblioteksforening Steen B. Andersen (A). Han peger på, at bibliotekernes opgaver som litteratur- og kulturcentre såvel som på området for borgerservice ikke bliver færre. 
”Bibliotekerne løser stadig flere opgaver. Derfor har området snarere brug for yderligere midler end reducerede budgetter, som vi nu ser i mange kommuner,” siger han. 
Danmarks Biblioteksforening gennemfører den landsdækkende budgetundersøgelse hvert år i oktober i umiddelbar forbindelse med kommunernes budgetvedtagelser. I år har 91 kommuner besvaret spørgeskemaet.
 
Lille fremgang i forhold til sidste år
Sammenligner man dette års budgetundersøgelse for 2016 med den fra sidste år, er der dog et mindre fald i antallet af kommuner, der reducerer biblioteksbudgettet, ligesom flere kommuner i 2016 planlægger at fastholde budgettet (status quo), end tilfældet var i 2015. Det glæder trods alt formanden:
”Som formand for Danmarks Biblioteksforening ser jeg naturligvis helst, at man klarer sig uden besparelser i det hele taget. Jeg er dog glad for at se den omend meget beskedne reduktion i antallet af kommuner, som sparer. Herunder at DB’s tendensundersøgelse i år peger på, at en tredjedel af dem, som sparer, sparer i et lidt mindre omfang. Det kan dog stadig blive bedre”, mener Steen B. Andersen.
Resultaterne skal alene skal ses som en tendens og et fingerpeg om biblioteksbudgetterne for 2016, understreger Danmarks Biblioteksforening. Dette skyldes dels, at nogle af kommunernes budgetter ”endnu ikke offentliggjort og endelig udmøntede.” Ligesom syv kommuner ikke har svaret på spørgeskemaet.


De seneste to års budgetundersøgelser sammenholdt. Kilde: Danmarks Biblioteksforenings Budgetundersøgelse 2016 og 2015.
 
Se Danmarks Biblioteksforenings interaktive kort, der viser kommunernes besparelser her

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere