Udsigt til et spændende bogefterår 2015

Der er mange gode grunde til at se optimistisk på det kommende bogefterår. Dette er den første af to artikler om forlagenes udgivelsesprogrammer med fokus på skønlitteratur og krimier. I morgen handler det om efterårets biografier.

       
Et væld af romaner, spændingsbøger og biografier ser ud til at gøre efteråret 2015 attraktivt for landets boghandlere, hvor David Lagercrantz’ fjerde bind i Millenium-serien, Det der ikke slår os ihjel, forventes at blive én af sæsonens helt store bestsellere.
 
Nyt bind fra Jan Guillou
Den udkommer på Modtryk, der også har nye krimier undervejs af Olivier True: Skyggerne vender tilbage, Christina Olsson: Lotus Blues og Jo Nesbø: Midnatssol.
På samme forlag er der romaner af bl.a. Karin Wahlberg: I lyst og nød, Jan Guillous femte bind i Det store århundrede – Blå stjerne, tredje bind i Mikael Bergstrands Indien-trilogi: Yogi i Østerlen samt bestsellerforfatteren Jonas Jonassons Morder-Anders.
 
Masser af danske romaner fra Gyldendal
Gyldendal udsender nye romaner af Jette Drewsen (Døden er en mester), Ida Jessen (En ny tid), Anne Marie Marstrand-Jørgensen (Dronningen af Saba og Kong Salomon), Dorrit Willumsen (Nær og fjern), Carsten Jensen (Den første sten), Erling Jepsen (Hjertets dannelse), Ib Michael (En anden sol), Jens Smærup Sørensen (Feriebørn), Jan Sonnergaard (Frysende våde vejbaner), Jens Christian Grøndahl (Vejen til Betlehem), Louis Jensen (Stjernebilleder), Anne Marie Ejrnæs (Sent – fire historier) og Jeppe Krogsgaard Christensen (Indre By). Sidstnævnte handler om otte skæbner den 6. august 2012, den dag der var jordskælv i Danmark.
Gyldendal har desuden oversatte romaner af bl.a. Ian McEwan, Tore Renberg, Jonathan Franzen, Kazuo Ishiguro, Hanne Østavik, Kristin Marja Baldursdottir, George R.R. Martin, Kjell Askildsen, Antonio Pennacchi og Agnete Dorph Stjernfelts nyoversættelse af Emily Bronté (Stormfulde højder).
Gyldendal udsender krimier af Robert Zola Christensen (Adams forbandelse), Anne Holt og Even Holt (Pludselig død) samt Paula Hawkins debutbog Kvinden i toget, som kommer i 41 lande. En mængde digtsamlinger udsendes også af Gyldendal i løbet af efteråret samt en del biografier, som der vil komme en samlet oversigt over i morgen.
 
Davidsen og Krefeld klar hos L&R
Lindhardt og Ringhof genudgiver David Ebershoffs Den danske pige, der handler om Gerda og Einar Wegener (som blev kønsskifteopereret til Lili Elbe) i anledning af at den netop er blevet filmatiseret. Den islandske forfatter Einar Már Gudmundsson udsender i oktober Hundedage, som handler om fantasten Jørgen Jürgensen, som regerede i Island i sommeren 1809, og som blev regnet for en forræder.
L&R giver Michael Larsen comeback med spændingsromanen Mordet på øen, mens Leif Davidsens nye spændingsroman hedder 10 minutter i vor tid. Clélie Avits prisvindende debutroman Jeg er her stadig udkommer også hos L&R, og det samme gør Michael Katz Krefeld (Sekten), Patrick Modiano: De dunkle butikkers gade, Bernard Cornwells ottende bind i vikingeserien: Den tomme trone og en ny krimi af Pierre Lemaitre Rosy & John samt sidste bind i Legend-trilogien af Marie Lu (Champion). Forlaget udgiver også den 88-årige genopdagede forfatter Elizabeth Harrower med Udkigstårnet.
 
Riebnitzsky og Valeur ud hos Politiken
Foruden en del biografier, som vi vender tilbage til i morgen, har Politikens Forlag romaner på efterårsprogrammet af Anne-Cathrine Riebnitzsky (Orkansæsonen og stilheden), Henriette Rostrup (Det år vi gik til begravelser), Erik Valeur (Logbog fra et skibsforlis), Ole Tornbjerg (Drengen fra Godhavn), Jill Alexander Essbaum (Hausfrau).
Der er spændingsromaner af Thomas Rathsack (Dødemandsbugten), Jesper Stein (Axel Steen vender tilbage), Emilie Scheep (Hvide spor), Mons Kallentoft og Markus Lutteman (Leon) og Lars Petter Sveen (Guds barn).
 
Tiderne Skifter til Louisiana
Tiderne Skifter har netop udgivet romaner af Richard Ford (Kald mig Frank), Marie Darrieussecq (Man skal holde meget af mænd), Jonas Gardell (Tør aldrig tårer væk uden handsker, bind 3: Døden), Yan Lianke (Lenins kys), Ali Smith (Begge dele) og Colm Toibin (Nora Webster), hvor alle de nævnte forfattere kan opleves op Louisiana Literature 2015.
 
Gray igen-igen og Marklund hos Rosinante
Rosinante har netop udsendt Alexander McCall Smiths nye bind i Botswana-serien (Lørdagsbryllup i det store telt) og Liza Marklunds Jernblod kommer i næste måned. Det gør ligeledes E.L. James (Gray), hvor det nye bind er skrevet set fra mandens vinkel.
Rosinante & Co. har desuden romaner af Maria Helleberg (Thomasines frisind), Thorstein Thomsen (Narvik), Jens Blendstrup (Slagterkoner og bagerenker), Dennis Kofod Gade (Nancy), Anita Krumbach (Faste pladser) og Christina Hesselholdt (Selskabet).
Desuden er der oversatte romaner: Bl.a. tre stk. af Jojo Moyes (Efter dig; Det store spring og Alene i Paris), Michel Houellebecq (Underkastelse), Klas Östergren (Twist), David Sanchez Pardos (G), Tommi Kinnunen (Kun fire veje mødes), Patricia Harman (Trange tider i Hop River), Lucinda Riley (Pigen fra Napoli), Marcia Willet (Sommer ved floden) samt Georg Trakls digtsamling Sebastian i drømme.
 
Svensk humor hos Peoples’Press
Peoples’Press har romaner af Ditte Steensballe (Lejligheden – en kærlighedshistorie), Stig Dalager (Rejse uden ende), som er en roman om Raoul Wallenberg, Søren Markers (Thorvaldsens testamente) Susanne Staun (Velkommen til mit mareridt) og Jenle Hallund (Mænd bærer min kiste).
Der er oversatte værker af Dave Eggers (The Cirkle), Fredrik Backman (Min mormor hilser og siger undskyld), Neil Gaiman (Oceanet hvor grusvejen endte), og Anna Todd (After 3 – Faldet).
Foruden de mange biografier, som kommer med i morgen, udgiver Peoples’Press krimier af Christian Frost (Araberen der var hvid som sne), Hans Koppel (Kom tag min hånd), Viveca Sten (I magtens skygge) og Steffen Jacobsens Et bjerg af løgne, som udkommer til oktober, og som jeg netop har læst (Den er fremragende!).
 
Saxos Danmarkskrønike i ny oversættelse
Gads Forlag udsender Edward St. Aubyn: Moders mælk – til sidst, som er slutningen på den selvbiografiske romankvintet, og en ny krimi af Harlan Coben, der hedder Seks år. Og så kommer der en ny udgave af Saxos Danmarkshistorie hos Gad i Peter Zeebergs oversættelse.
 
Forlaget Rosenkilde har netop udsendt Virginia Wolffs noveller: Sammen og hver for sig, og i løbet af efteråret udgiver de Ulla Taylor (Til alle slags fester) samt krimier af Bille og Bille (Dødens alfabet), Ole Cliffords Broderskabet, som er bind 2 i Katharerne samt Edmond Crispin (Den forsvundne legetøjsbutik) og som både Rosinante og Gyldendal udsender Rosenkilde en del klassikere.
 
Se katalogerne på hjemmesiden
Dette var blot nogle af de skønlitterære udgivelser, som kan være med til give gode forventninger til et godt bogefterår. I morgen vender vi tilbage til mange spændende biografier, og så er der naturligvis også mange fagbøger, som det vil blive for omfattende at nævne her.
Men se selv i de enkelte forlags kataloger, som kan findes på BogMarkedets hjemmeside under Nyt om bøger

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere