Undersøgelse om sexchikane

Interesseorganisationerne Danske Forlag, Dansk Forfatterforening og Danske Skønlitterære Forfattere søsætter den annoncerede undersøgelse af uønsket seksual opmærksomhed i bogbranchen.

”Vores undersøgelse skal være med til at kaste lys over en del af branchekulturen, som vi ved for lidt om. Derfor har det været vigtigt for os at få en professionel løsning, hvor forfatterstanden kan være tryg ved, at alle vidnesbyrd behandles anonymt," udtaler formand for Dansk Forfatterforening, Morten Visby, i en pressemeddelelse.

Den planlagte undersøgelse er en kvalitativ undersøgelse baseret på vidnesbyrd, hvor "[i]ndberetteren kan være anonym, og vidnesbyrdene vil blive anonymiseret," som det hedder i pressemeddelelsen.

Undersøgelsen udføres af advokat Pernille Backhausen fra Sirius Advokater, som har også arbejdet med emnet tidligere.

Undersøgelsen retter sig kun til forholdet mellem forfattere og forlag. Danske Forlag vil i nærmeste fremtid organisere et seminar, der skal klæde forlagsledere på til at håndtere eventuelle udfordringer med dårlig kultur på de enkelte forlag.

Også hos Boghandlerforeningen er emnet oppe, og det er på dagsordenen på det næstkommende bestyrelsesmøde i starten af november, oplyser direktør Bo Dybkær i en mail til BogMarkedet. Hvad der skal ske, kan han ikke oplyse på nuværende tidspunkt.

Kritik og syltekrukker?

Allerede da disse initiativer blev luftet, rejste der sig kritik i aviserne Information og Politiken og på DRs webside.

Kritikken gik blandt andet gik på, om en undersøgelse med anonymiserede vidnesbyrd ville være tilstrækkelig effektiv til for alvor at ændre på noget og rydde op, når der ikke bliver sat navn på eventuelle krænkere. At undersøgelsen var en syltekrukke.

Det ovennævnte seminar, som Danske Forlag vil afholde, er genstand for en lignende kritik: Kan der effektivt ryddes op i forlagsbranchen, når det er op til det enkelte forlag at tage sagen videre?

Hertil er at sige, at begrebet 'branche' er en abstraktion, der ikke giver mening uden de enkeltvirksomheder, der fylder begrebet med indhold. Derfor er det også hos forlagene selv, at undersøgelsen af betændte emner må starte.

BogMarkedet hilser begge initiatiativer velkomne.    

Indberetning kan ske via dette link: https://forfatterstanden.whistleblowernetwork.net/frontpage

(følger du linket, ser du, at siden ikke kan åbnes - det skyldes, at der pludselig kommer et "." til sidst i URL´en. Sletter du dette punktum, kommer du ind på siden).  

Der kan indberettes til og med den 22. november 2020.

---

Foto: iStock/Getty Images.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere