Uortodoks

Undertitel: Min vej ud af jødisk fundamentalisme
Forfatter: Deborah Feldman
Originalsprog: eng
Sider: 250
Omslag: Hæftet
Forlag: Kristeligt Dagblads Forlag

En ung kvindes medrivende personlige fortælling om at vælge friheden gennem litteraturens kraft
Deborah Feldmans livshistorie er mere spektakulær end de flestes. Hun vokser op i et sekterisk jødisk miljø i Williamsburg, New York. Her gælder en ultraortodoks fortolkning af jødedommen med strenge regler for, hvordan man skal opføre sig, klæde sig, hvad man må spise, sige - ja sågar læse og tænke.
Opvæksten er særlig hård for en pige som Deborah, der på en måde allerede er bagud fra barnsben af. For hendes far er hverken rabbiner eller skriftklog - faktisk duer han ikke til særlig meget - og hendes mor kommer fra en fattigere familie, hvilket får omgivelser til at se ned på både hende og Deborah. Ægteskabet er ødelæggende for hendes mor, og en dag forsvinder hun og efterlader Deborah hos bedsteforældrene.
Deborah må arbejde ekstra hårdt for at gøre sig fortjent til Guds kærlighed. Men allerede som barn stikker hun ud. Hun sætter spørgsmålstegn ved alt og går på biblioteket for at skaffe forbudte engelske bøger. Et sprog, der ifølge hendes bedstefar giver Djævelen direkte adgang til sjælen. Men bøgerne hjælper hende langsomt med at finde sig selv og tage et opgør med sin familie. Først skal hun dog igennem et tvangsægteskab i en purung alder. 
Deborah Feldman, født 1986, voksede op i et hasidisk-jødisk miljø i Williamsburg, Brooklyn hos sine bedsteforældre. hun blev gift som 17-årig. I 2006 forlod hun sammen med sin mand og deres lille søn Williamsburg og begyndte i hemmelighed at studere litteratuvidenskab. I 2009 brød hun definitivt med sin hasidiske baggrund og ud af ægteskabet og har siden 2014 boet i Berlin. 

Fakta om bogen
Titel: Uortodoks
Undertitel: Min vej ud af jødisk fundamentalisme
Forfatter: Deborah Feldman
Originalsprog: eng
Sider: 250
Omslag: Hæftet
Forlag: Kristeligt Dagblads Forlag


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere