Usandsynlig boghandel

Litteraturen lever og ånder i den nyåbnede boghandel Litteraturhuset i den idylliske bymidte i Svendborg. Indehaver Anna Holmgaard fortæller om tankerne bag butikken

”‘Usandsynlig boghandel’ skriver jeg – langt de fleste siger ‘du er modig’, ‘du er dristig’, ‘det er skønt, at nogen gør det’, ‘hvordan tør du’,” skriver Anna Holmgaard fra Litteraturhuset i Svendborg i en e-mail. 

Ordene pirrer, og efter et besøg på Litteraturhus’ Facebookside, står det klart, at BogMarkedet må se den nyåbnede boghandel med egne øjne.

Litteraturhuset, der har adresse på den brostensbelagte gågade Kattesundet 3, slog dørene op i starten af september, men som kulturprojekt rækker det tilbage til maj 2019.

Dels har Anna Holmgaard haft boghandel i andre butikkers lokaler, dels har hun arrangeret litteraturevents med såvel landskendte forfattere som forfattere kendte i lokalområdet.

Igennem sin levetid har projektet været afhængig af fondsstøtte og puljemidler. Boghandelen er en måde for Anna Holmgaard at slippe ud af den evige søgen efter eksterne midler og skabe et levedygtigt kulturprojekt, der står på egne ben.

”Da muligheden for dette lejemål opstod, slog jeg til. Jeg havde en fornemmelse for, at det ville kunne lykkes,” fortæller hun.

Den nye boghandel har fået stor opbakning, både fra forlag og fra folk i lokalområdet.

---

---

I hjertet af handelsbyen

Før Litteraturhuset flyttede ind, stod lokalet tomt i længere tid. ”Lokalet er helt perfekt og har lige netop plads til det nødvendige,” siger Anna Holmgaard, der ofte gik forbi og kiggede ind gennem vinduerne.

Udover et lyst lokale med gulv-loft-vinduer og lyse trægulve, den slidte sofa med lysebrunt læderbetræk, hvor kunder kan læse, før de køber, er der altid god kaffe på kanden. Der er også plads til et skrivebord, hvor hun kan arbejde med andre opgaver, når der ikke er kunder i butikken.

”Jeg forsøger at skille mig ud fra andre boghandler ved at være helt lille og hyggelig og have tid til at snakke med kunderne om bøgerne. Det er meget vigtigt, at kunderne har en god oplevelse og anbefaler mig til familie, venner og bekendte.”

Det ligger Anna Holmgaard på sinde, at Litteraturhuset er en del af lokalsamfundet og bylivet. ”Svendborg er kendt for at være en livlig handelsby med mange små, selvstændige butikker og hyggeatmosfære. Det er fedt at blive en del af bymiljøet med søde naboer og et konstant flow igennem byen af nysgerrige borgere.”

Mange har kigget nysgerrigt ind og ønsket held og lykke, andre har givet gaver som eksempelvis urtepotter med store planter og et litografi til at pynte op.

”Folk har været utroligt søde. De fortæller, at de har savnet en ‘rigtig’ boghandel, hvor der ikke er andet end bøger.” Og der skal heller ikke være andet end bøger på hylderne, ”jeg kan jo ikke sælge varer, jeg ikke har forstand på, eller som jeg ikke selv har udvalgt.”

Omvendt vil Anna Holmgaard gerne samarbejde med andre handlende i området, hvis hun kan se en vinkel, der giver mening.

---

---

Småt, men godt

”Kunderne sætter pris på, at bøgerne er håndplukkede, at man kan genkende en gennemgående kvalitet. Mange af bøgerne vil jeg gerne have stående i min egen bogreol, og derfor kan jeg have en formodning om, at andre også vil det samme.”

”Bøgerne er udvalgt med en bevidsthed om, hvad jeg vil have,” fortsætter hun. ”Jeg sorterer kraftigt i forlagenes udgivelseskataloger – også fordi jeg ikke har råd til at have flere tusind titler, og det er heller ikke målet.”

Udvalget er lille, men de to boghylder indeholder de fleste slags bøger, især skønlitteratur, men også aktuelle debatbøger, biografier og gode fagbøger samt et lille udvalg af børnebøger – flere af de sidstnævnte er doneret til Litteraturhuset personligt af forfatteren. 

”Indimellem falder jeg over bøger fra de små mikroforlag, som jeg gerne vil have stående på hylderne. Nogle gange står de meget længe, men det gør ikke noget. De giver en profil til butikken, som jeg gerne vil have, og som jeg gerne vil have, folk skal fornemme.”

Anna Holmgaards hjerte banker især for skønlitteraturen. Bøgerne skal være ”klassiker-lignende eller gode, tidligere udgivelser af dygtige forfattere. Man smider ikke bare det gamle guld væk.”

”En bogreol er en slags erindring,” pointerer hun. ”Den skal afspejle, hvem du er, og hvor du kommer fra. Gode bogreoler holder i mange år.”

 

Når vi kun hører om de nyeste bøger, er det spændende at gå i en boghandel, som også har titler med nogle år på bagen. Bøger, man gerne ville have læst, men som forsvandt ud af bevidstheden, fordi andre ting fyldte op. 

”Præcis. Man bliver mindet om de ældre kvalitetsbøger. For eksempel har jeg indkøbt ‘Factfulness’ af Hans Rosling – bogen er god, og det vil den også være om ti år.

Jeg har også nogle biografier skrevet af Jens Andersen, som jeg både gerne vil have stående i butikken og selv læse,” afslutter hun.

 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere