Vagn Plenge fylder 75 år

Forlægger Vagn Plenge fra forlaget Hjulet fylder 75 år den 10. januar.

Vagn Plenge er uddannet som bibliotekar og var som sådan tilknyttet Mellemfolkeligt Samvirkes bibliotek 1969-95, og han var i en årrække lektør ved Indbindingscentralen med bøger fra og om den tredje verden som område. 

I 1976 etablerede han sit enmandsforlag – Hjulet – hvor han primært har udgivet skønlitteratur og børnebøger fra Afrika, Asien og Latinamerika, foruden etniske og kulturelle mindretal i såvel andre lande som herhjemme. Siden 1980 har han også udgivet bøger i Sverige, samt i Norge indtil 2001 på såvel bokmål som nynorsk.

Siden 1976 har han udgivet cirka 400 bøger i de tre lande – heraf over 200 i Danmark, blandt andet godt 60 romaner, novelle- og digtsamlinger, essays med videre fra for eksempel Angola, Mozambique, Zimbabwe, Senegal, Mali, Brasilien, Uruguay, Nicaragua, Jordan, Irak, Iran, Indien, samt – med enkelte undtagelser – alt hvad der findes på dansk af ny og nyere litteratur fra Sydøstasien.

Derudover især billedbøger for børn, foruden eventyrsamlinger og enkelte fortællinger for større børn, flertallet ligeledes skrevet og/eller illustreret af forfattere og illustratorer fra disse verdensdele. I alt mindst 50 lande. I de senere år har Hjulet også udgivet danske billedbøger i Sverige, blandt andet ‘Da Gud var dreng’ af Madame Nielsen og Dorte Karrebæk. Adskillige af hans udgivelser i Sverige har modtaget IBBY Sveriges Peter Pan-pris eller Sølvstjerne.

Vagn Plenge har tidligere oversat romaner, noveller og digte fra blandt andet Sydøstasien og Afrika. På et tidspunkt fik forlagsarbejdet imidlertid så stort et omfang at han måtte opgive at oversætte skønlitteratur, men han lægger altid et stort arbejde i den sproglige og faglige redaktion af oversæt­telserne af de romaner, novelle- og digtsamlinger, som han udgiver. Han har oversat over 70 billedbøger og andre bøger for børn, især fra engelsk, foruden fransk, spansk og tysk.

Han har endvidere redigeret antologier – blandt andet ‘Ansigter’ med over 30 noveller fra alle ti lande i Sydøstasien – bibliografier og bogkataloger over/med fag- og skønlitteratur om/fra Afrika, Asien og Latin­amerika.

Når der har været forfattere eller illustratorer i Danmark – for eksempel i forbindelse med udgivelsen af en ny bog, en prisoverrækkelse, festival eller hvad anledningen måtte være – har Vagn Plenge budt dem på middag hjemme, sammen med danske kolleger til dem, og selv stået i køkkenet.

Thailand

I begyndelsen af 1970erne havde Vagn Plenge to længere studieophold i Thailand, efter at han havde taget bifagseksamen i thai i 1972, samt flere kortere ophold. Under det første ophold beskæftigede han sig især med den samtidige litteratur, interviewede forfattere med mere.

Under det andet ophold opsøgte han fortællere i en række landsbyer og optog deres historier på bånd – eventyr mv i almindelighed og lokale versioner af eposet ‘Ramayana’ i særdeleshed; de først­nævnte blev udgivet i Thailand i 1976 af Social Science Association og Siam Society (på thai), mens sidst­nævnte udgjorde en del af materialet for hans hovedopgave som en del af cand.phil.-studiet i thai ved Københavns Universitet (afsluttet i 1992).

Han har i år overdraget de originale optagelser til Princess Maha Chakri Sirindhorn Anthropology Centre i Bangkok; det er intentionen at gøre såvel dem som bogen tilgængelige på internettet. Endvidere bidrog han med bibliografiske essays til en bog om 300 års relationer mellem Thailand og Danmark.

I forbindelse med opholdene i Thailand besøgte han Brunei, Burma, Indonesien, Laos, Malaysia og Singapore en eller flere gange, hvor han mødte og interviewede en lang række forfattere, samt gjorde sig bekendt med litteraturen.

Det ledte til præsentationer af forfattere og litteratur fra disse lande i radio­udsendelser og artikler, inklusive oversættelser af noveller og digte (såvel klassiske som moderne, oversat fra engelsk, fransk og thailandsk), trykt i tidsskrifter (Fælleden, Hvedekorn) eller bragt i radio­programmer. Ved siden af forlagsarbejdet er han i gang med en revision og udvidelse af disse manuskripter med henblik på udgivelse. Mange af kontakterne fra dengang har han bevaret; han har siden besøgt også Cambodia, Filippinerne og Vietnam og har en stor samling af litteratur fra Sydøstasien.

Han er i dag gift med den filippinske forfatter Lakambini Sitoy, hvis roman ‘Sweet Haven’ han er ved at oversætte til dansk.

Under navnet Andre Kulturers Selskab har Vagn Plenge stået for kulturelle arrange­menter, såsom seminarer om børnelitteratur i den tredje verden med international deltagelse og en Danmarks­turné for en gruppe dansere og musikere fra Thailand, og udsendt årlige bogkataloger med "varme oplevelser fra varme lande", 1989-2000.

 

ALOA

Som en udløber heraf etablerede han i 1992 ALOA, der har til formål at fremme interessen for, kendskabet til og udgivelsen af litteratur fra de varme lande; for eksempel indstiftede han i 1993 ALOA-prisen – Den varme litteraturpris som gives til forfattere fra disse lande, og han har i samme regi stået for alle eller hovedparten af de litterære indslag i Images-festiva­lerne 1996-2003. Desværre måtte uddelingen af ALOA-prisen suspenderes i 2012. På ALOAs hjemmeside findes annoterede udvalg af oversættelser til dansk, som dog savner opdatering. 

I 1999 tog han hul på et nyt felt, som konsulent for og samarbejdspartner med det ghane­siske forlag Sub-Saharan Publishers inden for Danidas privatsektorprogram. Det ledte til blandt andet fællesudgivelser af billedbøger, også med andre forlag i Afrika, og den første udgivelse af en engelsk oversættelse af Thorkild Hansens banebrydende bøger om den danske slavehandel.

Forlæggeren er i dag en af Afrikas mest respekterede, og forlaget er ofte det eneste der har stand på bogmessen i Frankfurt, Europas største. Selv har han deltaget i adskillige internationale bogmesser, blandt andet i Afrika, undertiden som den eneste europæiske forlægger. Denne virksomhed blev udvidet til et forlag i Bolivia i 2004. Begge projekter afsluttedes i 2006.

 

Tillidsposter

I årene 2002-06 og 2014-16 var Vagn Plenge medlem af det internationale selskab for børnelitteratur IBBY's hoved­styrelse, opstillet af de nordiske foreninger, og han var koordinator af og præsident for IBBY's internationale kongres i København i 2008. 2013-17 var han formand for Selskabet for Børnelitteratur, IBBY Danmark. Han har også i en periode været medlem af Den danske Unesco-national­kommissions kulturudvalg.

I 1994 tildelte Nairobi-klubben (journalister med tredje verden som arbejdsfelt) Vagn Plenge dens Nairobi-pris, i 1996 modtog han Døssing-prisen af Bibliotekarforbundet og i 2009 Klods Hans-prisen af Selskabet for Børnelitteratur.

Vagn Plenge har siden 1982 været medlem af bestyrelsen for Unitarisk Kirkesamfund, hvor han indtager posterne som kasserer, redaktør af samfundets blad Unitaren og formand for kirke­udvalget.

 

BogMarkedet ønsker tillykke!


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere