Vellykket branchetræf på Hald Hovedgaard

Biblioteker, tendenser i den nye litteratur, bestsellere, e-bøger og bogens situation i det hele taget var nogle af de emner, som blev diskuteret på Hald HovedgaardAf Jannik LunnDet var et flot program, DLIuss havde stablet på benene ved sit 22. arbejdsseminar. Efter en fin velkomst, hvor Jens Smærup Sørensen talte om Johan Gutenbergs opfindelse, fulgte to foredrag om...

Biblioteker, tendenser i den nye litteratur, bestsellere, e-bøger og bogens situation i det hele taget var nogle af de emner, som blev diskuteret på Hald Hovedgaard
Af Jannik Lunn

Det var et flot program, DLIuss havde stablet på benene ved sit 22. arbejdsseminar. Efter en fin velkomst, hvor Jens Smærup Sørensen talte om Johan Gutenbergs opfindelse, fulgte to foredrag om Det nye bibliotek. Carsten Winther fortalte om Hjørring Bibliotek og om nye perspektiver for nutidens biblioteker, og han viste billeder og plancher af det meget utraditionelt indrettede bibliotek.

Elsebeth Tank, der er chef for Malmø Stadsbibliotek, gav alle lyst til at drage en tur over Øresund for at se hendes flotte bibliotek, hvis nye fløj er tegnet af Henning Larsen.

Jeg må indrømme, at jeg var meget forundret over at høre resultatet af en undersøgelse, som viste, at 40 % af brugerne kom på grund af miljøet, mens kun 5 % kom på grund af bøgerne – en undersøgelse, som helst ikke skal give politikerne for mange gode idéer til besparelser.

Lilian Munk Rösing, anmelder på Information og ansat på Københavns Universitet, tog fat om et par romaner, som blev karakteriseret som repræsentanter for »den kyniske realisme«. Eksemplerne var bl.a. taget fra Kristian Bang Foss: Stormen i 99 og Lars Frost: Ubevidst rødgang. Dagens danske roman er ifølge Munk Rösing præget af kynisme og kærlighed, men kærligheden nåede ikke med i foredraget.

Peter Stein Larsen, anmelder på Kristeligt Dagblad og ansat på Aalborg Bibliotek, talte om lyrikken som litteraturens reaktorkærne, og han glædede sig over, at antallet af nyudgivne digtsamlinger har været nogenlunde konstant i de senere år – omkring 220 nye digtsamlinger årligt.

De to forfattere Josefine Klougart og Eva Tind Kristensen læste op af egne værker, mens deltagerne drak champagne som optakt til aftenens festmiddag.

Hvordan skaber man en bestseller
Lørdag formiddag satte Svend Åge Madsen og Tue Andersen Nexø en større debat i gang omkring bestsellere. Mens Madsen fulgte krimiens vej fra begyndelsen af 1800-tallet og frem til i dag, hvor den udgør hovedparten af det, man kalder bestsellere, talte Andersen Nexø om den måde, bestsellere hypes på via foromtaler og interviews frem for egentlige anmeldelser. Han tog udgangspunkt i værker af Jakob Ejersbo, Hanne-Vibeke Holst og Christian Jungersen.

Jesper Holms og Marianne Withens indlæg handlede om e-bøger og e-bogslæsere, og her kom den efterfølgende diskussion meget til at handle om rettigheder, så det var godt, at Forfatterforeningens formand, Lotte Garbers, var til stede.

Afslutningen var et statement om bogens øjeblikkelige situation ved forlægger Charlotte Jørgensen, C&K Forlag. Hun havde besluttet sig for, at hun gerne ville videregive positive tanker, så derfor var det kommet lidt i vejen, at regeringen nu nedlægger bibliotekspuljen; det fandt hun deprimerende. Charlotte Jørgensen tog udgangspunkt i erfaringer fra sit eget lille forlag, og hendes konklusion var:

»Vi er ikke fortabte – men det haster,« sagde hun og gav eksempler på, hvordan det bliver vanskeligere og vanskeligere at forhåndssælge oversat skønlitteratur til boghandlerne. »Og det bliver ikke nemmere, når man ikke kan få pressen til at interviewe sine forfattere.« Charlotte Jørgensen nævnte et eksempel med et planlagt forfatterbesøg, som måtte aflyses, fordi ingen ville interviewe.

Som traditionen siger, er der ingen diskussion efter det afsluttende foredrag, men ingen tvivl om at de 45 deltagere rejste berigede hjem, og håbet er nu, at det kan lade sig gøre at gentage sceancen til næste år, så der også bliver et 23. arbejdsseminar på Hald. – Men det kræver enten støtte eller sponsorer – eller begge dele.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere