Verdensbogugen blev en succes

I en uge i starten af september kunne børn enten afhente en gratis bog i deres lokale boghandel eller downloade den som lydbog. Verdensbogugen blev en stor succes, lyder det både fra Boghandlerforeningen og fra Saxo.com.

”Vi er glade for, at blandt andet skolerne for alvor fik øjnene op for Verdensbogugen i år. Omkring 60 % af boghandlerne havde besøg af én eller flere skoleklasser – mod kun cirka hver fjerde sidste år.

Det har også betydet, at vi undervejs måtte eftersende bøger til en lang række boghandlere, som var ved at løbe tør," fortæller Bo Dybkær, direktør i Boghandlerforeningen.

Kun 5 % af bøgerne – årets bog var Kasper Hoffs Samlingens Vogter 1: Tyvefældens Forbandelse’ – ligger uafhentet ude hos boghandlerne, hvilket betyder, at så godt som hele det trykte oplag på 30.000 er havnet i hænderne på børn og unge i målgruppen.

To tredjedele af butikkerne melder om ekstra stor tilstrømning af børn og deres forældre i løbet af Verdensbogugen, hvilket utvivlsomt har givet anledning til at sælge eller fortælle om andre bøger eller varer ved lejligheden. 

Knap halvdelen af landets boghandlere deltog i Verdensbogugen, i alt 164 medlemmer af Boghandlerforeningen. 

De medvirkende boghandlere blev godt klædt på til at deltage. Hver butik fik tilsendt plakater, bordskilte, postkort, flyers, en række grafikker til brug på forskellige SoMe-platforme, videoer og en forproduceret pressemeddelelse til lokale medier.

Boghandlerforeningen lancerede konceptet Verdensbogugen sidste år. Oplag, antal medvirkende boghandlere (169 sidste år) og antal oplevelser med flere besøgende i boghandlen i løbet af ugen svarer ret præcist overens med tallene fra 2019.

Derimod har boghandlerne væsentligt færre bøger tilovers i forhold til sidste år, oplyser Boghandlerforeningen. Næsten hver fjerde boghandler løb tør for bøger, inden ugen var omme.

I år også med lydbøger

En nyskabelse i forhold til sidste år var, at den gratis fysiske bog ude hos boghandlerne i år var suppleret af muligheden for at hente en lydbog ned. 

”I og med at det er første gang, at lydformatet er med i initiativet, er vi selvfølgelig spændte på at se, hvor mange der finder vej til Saxo.com og downloader ‘Samlingens Vogter’,” fortalte Natasha Brandt, direktør i Saxo, da BogMarkedet i starten af september blandt andet spurgte om hendes forventninger til Verdensbogugen:

”Lydformatet vinder mere og mere frem, og lydbøgerne kan være en indgangsvinkel til at få mindre læselystne børn til at blive nysgerrige på bøgernes verden og forhåbentlig til at læse mere fremadrettet.”

I alt blev 775 lydbøger downloadet på Saxo.com, mens Bog & idés website uddelte 39 i løbet af perioden.

Hos Saxo er direktør Natasha Brandt meget positiv over forløbet af Verdensbogugen 2020:

"Lydbogsinitiativet har fået en virkelig flot modtagelse, taget i betragtning af at det er første gang, at både Saxo og lydbogsformatet har været en del af Verdensbogugen."

"Det har været en stor fornøjelse, at vi som Danmarks største boghandel i år har kunnet være med til at fejre litteraturen og bidrage til at brede læselysten og formaterne ud til danske børn og unge,” afslutter hun.

---

Foto: iStock/Getty Images.

 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere