Vinbøger i supermarked (1)

“Et surt opstød” Læserbrev fra Christina Hansen – VejleSom boghandleruddannet må jeg indrømme, at det ikke huer mig, at supermarkederne nu skal have en større del af “kagen” i form af større salg af bøger. Kald mig bare for “konservativ”. Det er nu engang udviklingen, og det bliver spændende at se, hvad fremtiden bringer inden for bogbranchen. Én ting er sikkert: Det...

“Et surt opstød”
Læserbrev fra Christina Hansen – Vejle

Som boghandleruddannet må jeg indrømme, at det ikke huer mig, at supermarkederne nu skal have en større del af “kagen” i form af større salg af bøger. Kald mig bare for “konservativ”. Det er nu engang udviklingen, og det bliver spændende at se, hvad fremtiden bringer inden for bogbranchen. Én ting er sikkert: Det må være en fordel at være medlem af en stærk kæde, som har nogle gode bogindkøbere! Men inden vi fejer for andres dør … vi boghandlere har jo også været gode til at “stjæle” varer fra andre detailbutikker.
Af Jyllands-Postens tillæg Kunst og kultur tirsdag den 13. december 2000 fremgår det af en rundspørge blandt en række store danske forlag, at “de næste år” vil forlæggerne bevare faste priser på deres nye bøger, men at der naturligvis vil blive lavet specialudgaver af ældre bøger, som kan få en “cirkapris”. Jeg håber, at boghandlerne og deres indkøbskæder også får de gode specialudgaver tilbudt til “favorable” priser.
Jeg har dog et par spørgsmål til Den danske Boghandlerforening: I november sendte et supermarked et katalog ud, hvori de annoncerede med Politikens vinbog til kr. 299 (altså en bog over frisalgsgrænsen). Jeg ringede til Boghandlerforeningen. Det kendte de ikke noget til, men ville undersøge sagen. De ringede tilbage med følgende besked: Det var korrekt, at supermarkedet ikke måtte sælge bogen. Der var sket en smutter, så man havde lige lavet en dispensation og sendt den til det pågældende supermarked. Jeg må indrømme, at jeg blev harm! Jeg spørger mig selv, hvis interesse varetager Den danske Boghandlerforening? For det er jo ikke første gang, der bliver solgt eller annonceret med bøger over frisalgsgrænsen. Dansk Supermarked må grine godt af os “boghandlere”. Jeg kan ikke lade være med at spørge mig selv: Hvad nu hvis Dansk Supermarked eller FDB fra næste år sælger bøger, som forlagene har sat en fast bogpris på, til en lavere pris … Hvad vil Den danske Boghandlerforening så gøre? – Sende endnu en dispensation?
Det, jeg er nervøs for vil ske, er, at Dansk Supermarked er ligeglade med de “faste” bogpriser fra forlagenes side og selv sætter en pris. For groft sagt: De ved jo af erfaring, at der ikke sker dem noget.
Bogmarkedet 1/2/3 2001

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere