Bertel Haarders visioner for boguniverset

Hvad skal vi (gøre) med litteraturen? Vi har spurgt kulturordførerne fra de politiske partier i Folketinget. I dag giver Bertel Haarder fra Venstre sit bud.

Herligt, at to %-sparekravet er fjernet. Jeg har hele tiden sagt, det ikke kunne fortsætte. Nu kan kulturdebatten så endelig komme til at handle om noget andet. Bogen, for eksempel.

Børnenes kærlighed til bogen udvikles allerede i småbørnsalderen, når der læses op for dem. Oplæsning og fortælling er et enestående middel: Alle får noget ud af det.

Det er socialt og demokratisk. Det styrker børnenes billeddannende evne, også de børn, der kommer fra hjem uden bøger, også dem, der ikke kan sidde stille, også de mindre bogligt udviklede, alle får de noget ud af en god fortælling.

Jeg husker engang, jeg som minister kørte til et møde og hørte Erik Mørk oplæse ‘Nattergalen’ i bilradioen. Det var en så intens oplevelse, at chaufføren og jeg ikke ville gå glip af slutningen. Vi holdt ind til siden for at høre den færdig. Skidt med, om vi kom lidt for sent til mødet!

Min dansklærer oplæste hele romaner af Bjørnson og Jonas Lie. Det glemmer jeg aldrig. Dengang valgte lærerne bevidst ofte nordisk litteratur.

I mit voksenlivs eneste sygdomsperiode fik jeg tilfældigvis fat i Knut Hamsuns ‘Pan’. Jeg kan stadig huske første linje om ”nordlandssommerens evige dag,” selv om jeg ikke har set bogen siden. På Askov Højskole blev jeg som så mange andre tryllebundet af forstander Knud Hansens genfortælling af Dostojevskijs og Tolstojs romaner.

Dannelse og åndsliv, det er, når man opdager sine følelsesmæssige strenge, når ørerne hører, hvad de ikke før kunne høre, når øjnene ser, hvad de ikke før kunne se, og når sindet bevæges af store følelser, for eksempel ved læsning eller oplæsning af en bog.

Danmark har i 50 år været førende, når det gælder børnelitteratur. Det bør markeres med omdeling af en børnebog, som forinden kåres ved en netafstemning (jf. Danmarkskanonen).

På samme måde bør Det Kgl. Teaters klippekort på 500 kroner til teaterbesøg for alle 18-årige gøres landsdækkende. Og der bør gives ‘fritidspas’ til foreningslivet for de grupper, der ikke plejer at være med i Foreningsdanmark.

 Åndsliv skal være for alle.

Bertel Haarder har følgende ordførerskaber: Idrætsordfører, kulturordfører og ordfører vedrørende nordisk samarbejde.

 

BogMarkedet har tidligere bragt tilsvarende artikler fra Mogens Jensen (S) og Jacob Mark (SF).


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere