Den danske indsats under 2. verdenskrigs første år blev præget af samarbejdspolitikken, og den blev for mange en skamplet, som først senere vaskedes bort. Anderledes er historien om Norge. Her blev der kæmpet fra første …

Den danske indsats under 2. verdenskrigs første år blev præget af samarbejdspolitikken, og den blev for mange en skamplet, som først senere vaskedes bort. Anderledes er historien om Norge. Her blev der kæmpet fra første færd, og befolkningen led i højere grad under nazismens åg. Det siger grundfortællingen om de to skandinaviske lande, men Aslak Nore giver i ’Ulvefælden’ et noget mere facetteret billede. Nazismen trivedes, skriver han, blandt mange flere nordmænd, end man lige skulle tro.

Henrik Storm er romanens omdrejningspunkt. Han er opvokset i et hjem, som ser op til tyskerne, og han har boet og studeres i Tyskland og fik en sølvmedalje med hjem fra de olympiske lege i Berlin i 1936. Han vælger side til fordel for nazismen i kampen mod kommunismen og slås på Østfronten. Men oplevelsen af nazismens uhyrlige forbrydelser mod menneskeheden, undergraver hans ideelle forestillinger om de tyske overmennesker. Dybt frustreret og såret vender han tilbage til Norge, hvor han forsøger at blive del af modstandsbevægelsen. Her er man naturligt nok mistænksom, men Storm har oplysninger med fra østfronten om, at Tyskland er ved at opfinde et raketvåben, der skal sikre nazisternes sejr i krigen.

Storm har en tysk ingeniøruddannelse i baghånden, og den gør det muligt for ham at komme til Tyskland og spionere for de allierede. Men tyskerne passer godt på deres raketforskning, og er konstant på udkig efter spioner, så det er en yderst farefuld mission, romanens hovedperson kommer ud på.

’Ulvefælden’ benytter sig af en populær formel, hvor historiske begivenheder og personer blandes ind i fiktive forløb med opdigtede begivenheder og mennesker. Vi kender det blandt andet fra Kerrs mesterlige Berlin Noir saga, som vi har anmeldt her på bogblogger.

Nore kan sit kram; spændingsopbygningen skrider logisk og troværdigt frem mod det store opgør, og ud over hovedpersonerne er der et sidegalleri af interessevækkende karakterer. Der er den klassiske, fristende skønhed, som måske ikke er helt til at stole på. Der er vamle ondsindede nazister med trang til at hive neglene af mistænkte, og endelig har vi de frihedselskende helte, som sætter alt på spil for at rense Norge for nazismen.

Aslak Nore: Ulvefælden, Gyldendal. 410 sider. Oversat af Rolf Stavnem. Marts 2020