15.000 år. 256 sider. Sværere behøver det ikke at være. Asser Amdisen har lavet en bouillonterning ud af Danmarkshistorien, og det er der kommet en underholdende lille bog ud af.
Vi starter i stenalderen, som …

15.000 år. 256 sider. Sværere behøver det ikke at være. Asser Amdisen har lavet en bouillonterning ud af Danmarkshistorien, og det er der kommet en underholdende lille bog ud af.

Vi starter i stenalderen, som man jo gør i historie, og så arbejder bogen sig igennem 20 kapitler helt op til vores tid. Det kræver selvfølgelige en skarp vinkling at kunne få Danmarkshistorien ned på så lidt plads, men det gør Amdisen faktisk konsekvent og godt.

Det er kongerækkens historie, først og fremmest, og meget lidt om almindelige mennesker, der mest optræder som statister, der bliver dræbt og voldtaget, men det er en prioritering Amdisen er åben og ærlig om, og det er derfor helt i orden.

Undervejs kommer der lidt syrlige kommentarer, der giver bogen sin egen stil og tone. Det er helt fint, men nogen gange vinder lysten til at konstruere smarte sætninger altså lidt over præcisionen, og der kommer til at stå faktuelt forkerte ting i teksten. Unødvendigt, og ærgerligt, selvom det er bagateller – Amdissen ved for eksempel udmærket godt, at Kirsten Munk og Christian d. 4.’s døtre ikke var kongelige, så hvorfor skrive at den yngste datter blev døbt som prinsesse? Og Oluf var arving til Norge før han blev valgt som konge af Danmark, ikke omvendt osv.

Ser man bort fra de små sproglige unøjagtigheder fungerer En ualmindelig og kortfattet Danmarkshistorie godt som oversigt over eller måske snarere kort introduktion til Danmarkshistorien. Den vil være velegnet til dem, der ikke er ret godt kendt i vores fælles fortid, og vil være et godt sted at starte for eksempelvis vores nye medborgere, der skal kunne orientere sig i vores nationale fortid og dens myter. Eller man kunne ønske at den kunne blive oversat til engelsk, så nysgerrige og historieinteresserede turister eller lignende kunne læse den inden de besøgte os.

Asser Amdisen: En ualmindelig og kortfattet Danmarkshistorie – fra begyndelsen til for nylig. 2017, Haase forlag.