Astrid Ehrencron-Kidde var en stort set glemt forfatter indtil forlagene Escho og Sidste Århundrede begyndte at udgive en lille serie, de blev kaldt Serie for grotesker. Bind nummer to i serien var Astrid Ehrencron-Kiddes Det …

Astrid Ehrencron-Kidde var en stort set glemt forfatter indtil forlagene Escho og Sidste Århundrede begyndte at udgive en lille serie, de blev kaldt Serie for grotesker. Bind nummer to i serien var Astrid Ehrencron-Kiddes Det sukker så tungt udi skoven, og det var en fantastisk læseoplevelse. Det har der tilsyneladende været andre end mig der syntes, for forlagene følger nu op med endnu et bind Ehrencorn-Kidde – og heldigvis for det.

Ehrencron-Kidde levede 1871-1960 og skrev noveller i gotisk stil. På uforklarlig vis er hendes noveller gået i glemmebogen indtil altså Serie for grotesker har genopdaget hende. Novellerne er mystiske spøgelseshistorier, oftest placeret i øde svenske landskaber, hvor fortiden pibler frem ved hver eneste lejlighed.

I Der hvor skyggerne faldt er den synske jurist Martin Willén fortæller. Et torsdagsbarn kalder han sig selv, en mand der ser gennem tidens slør og får øje på det, som almindelige mennesker ikke ser. Skygger, fortabte sjæle, spøgeri og overnaturlige hændelser. Han er en ufrivillig iagttager af det overnaturlige, motor for ulykkelige begivenheder han ikke kan afværge.

Der hvor skyggerne faldt er mindst lige så god som Det sukker så tungt udi skoven. Let gysende, mere rørende end skræmmende, men alligevel uhyggelige historier der minder os om, at livet ikke altid slutter, når døden indtræffer.

I pressebrevet omtaler forlagene stilen som ”…en krydsning mellem Selma Lagerlöf, Karen Blixen og en mere afdæmper Edgar Allan Poe…” og det er meget præcist. Jeg håber, at rigtig mange læsere får øjnene op for Ehrencron-Kidde og Der hvor skyggerne faldt. De vil ikke fortryde det.

Astrid Ehrencron-Kidde: Der hvor skyggerne faldt. 224 sider, Forlagene Escho & Sidste Århundrede. Udkommer 26. august 2020