“At eje sandheden” er en skøn familiehistorie, hvor man følger 3 generationer af kvinder. Den første er Mette, som bor i Sønderjylland, mens det stadig er under tyske herredømme. Det bekymrer dog ikke Mette og hendes mand Christian, der netop har fået deres første barn, datteren Anna. Familie er indremissionsk og har et lille husmandssted […]

“At eje sandheden” er en skøn familiehistorie, hvor man følger 3 generationer af kvinder. Den første er Mette, som bor i Sønderjylland, mens det stadig er under tyske herredømme. Det bekymrer dog ikke Mette og hendes mand Christian, der netop har fået deres første barn, datteren Anna. Familie er indremissionsk og har et lille husmandssted og det går dem godt. Dog rykker krigen nærmere og pludselig bliver mændene på egnen indkaldt til krig under tysk flag. Det huer ikke de danske lige syd for den daværende grænse, heldigvis går Christian fri, da han har haft tuberkulose. Deres hjemegn bliver heldigvis dansk igen, og familien er nu udvidet med endnu 2 børn. Vi følger livet på godt og ondt, og langsomt skifter fokus til datteren Anna. Hun er en køn ung pige, der gerne vil væk fra det indremissionske. Hvordan kan det være en synd at danse, når det er så sjovt? Anna flytter hjemmefra og vil gerne være jordemoder. Men inden da vil hun uddanne sig til plejerske, dog er arbejdet på sindsygehospitalet i Viborg for hårdt for hende. Hun møder nu købmanden Carl, som hun falder pladask for. Hun ender endda med at blive gravid inden de er gift, hvilket bestemt ikke huer hendes forældre. Hun får dog Carl, som er en noget styrende ægtemand, så drømmen om at blive jordemoder, må hun lægge på hylden. 5 børn kommer der til, og her er det Else, der nu er i fokus. Vi er nu tidsmæssigt fremme ved 60’ernes ungdomsoprør, og den unge Else får sit at slås med, da hun prøver at frigøre sig fra forældrenes religiøse synspunkter. Hun tager til København og prøver at skabe sit eget liv.

Jeg holder meget af historiske romaner, og denne er ingen undtagelse. Det er hver især en spændende og forandrende tid de 3 kvinder lever i. Synet både på børn, kvinder og religion er begyndt så småt at ændre sig. Alligevel får i hvert fald Mette og Anna næsten ens liv, både hvad angår socialt liv og religion. Man fornemmer dog, at med Else er de nye tider i Danmark kommet frem, og dermed håbet om, at man godt både kan have familie og karriere samtidig.
En skøn roman at læse, den får 4 stjerner herfra.

Lån bogen på Bibliotek.dk