’Bæst’ er en skæbneroman. Bogen foregår hovedsageligt på landet et ikke nærmere defineret sted i en tidsalder, hvor der både er biler og hestevogne. Familierne på to nabogårde får deres skæbner flettet sammen, da sønnen på den ene gård, Mirko, forelsker sig i den enlige kvinde på nabogården. Danica er en del ældre, bor alene […]

’Bæst’ er en skæbneroman. Bogen foregår hovedsageligt på landet et ikke nærmere defineret sted i en tidsalder, hvor der både er biler og hestevogne. Familierne på to nabogårde får deres skæbner flettet sammen, da sønnen på den ene gård, Mirko, forelsker sig i den enlige kvinde på nabogården. Danica er en del ældre, bor alene med sin affældige mor og søger adspredelse hos tilfældige mænd på kroen i den nærliggende by. En af disse mænd, Karl, en kæmpe af en mand, bliver hængende, og sammen får de drengen Leon. Leon er født uden det gen, der hæmmer væksten og er fra fødslen unaturligt stor og muskuløs. Han er abnormt stærk og har et meget stort behov for at røre. Desværre er hans hjerne på ingen måde så veludviklet som musklerne, og dyr, og senere mennesker, sætter livet på spil, hvis de udsættes for hans behov for at røre.

Mirko er bare en stor knægt, da hans forældre sender ham over for at hjælpe Danica på nabogården. Danica med gnistrende, undersøgende øjne, vidunderligt rødt hår og bryster i kjolen. Jow. Danica er ikke blind for mænds længsler og sætter stor pris både på knægtens hjælp og hans længsel. Mirko falder pladask, og intet kan dulme hans stadigt voksende længsel. En længsel der går fra at være uskyldig og romantisk til en mere kødelig besættelse, efterhånden som han vokser til.

Romanen fortælles dels af den eftertænksomme Mirko og den naive, retarderede Leon. Ane Riel har en forrygende evne til at præsentere sine læsere for eksistenser, det er svært enten bare at holde af eller afsky. Leon gør intet i ond mening, men hans handlinger har forfærdelige konsekvenser. Læseren tvinges til at tage stilling til, om man kan lade et menneske gå frit, der aldrig bevidst ville volde andre væsener smerte, men som uafladeligt kommer til det.

’Bæst’ er Ane Riels tredje roman for voksne. Den er væsensforskellig fra hendes to foregående romaner, og jeg savnede det skæve og den meget sorte humor fra hendes roman ’Harpiks’, som totalt slog benene væk under mig. Men Riels hang til det groteske er intakt, hvilket altid gør det interessant at læse hendes bøger.

 

Lån bogen på biblioteket