Ane Riel har gjort det igen. Men hun har gjort det på en anden måde denne gang. “Bæst” minder ikke om “Slagteren i Liseleje” og […]

Ane Riel har gjort det igen. Men hun har gjort det på en anden måde denne gang. “Bæst” minder ikke om “Slagteren i Liseleje” og den minder ikke om “Harpiks” – og det gør den så lidt alligevel.

Sydpå i en stor, varm dal bliver lille Leon født med usædvanligt store muskler og kræfter. Kræfter, som han har svært ved at styre, og som volder hans mor, Danica, store problemer. Drengen Mirko forelsker sig hovedkulds i Danica. Men hans kærlighed vil aldrig indfries, da hun er en voksen kvinde og gift med en uovervindelig gigant. Alligevel forsøger Mirko at overvinde Danica. Men det får fatale konsekvenser for alle, og han forbindes en nat med Leon og hans kræfter for altid.

Bogens handling udspiller sig et ikke nærmere defineret sted, udover at det er i en dal et sted sydpå. Om vi er i Frankrig, Spanien, Italien eller et andet sted, er ikke godt at vide. Tidsmæssigt er vi lidt over det hele. Det antydes at biler er et forholdsvis nyt fænomen, samtidig med at mennesker rejser over Atlanten i flyvemaskiner. Ane Riel har med andre ord skabt et sted uden for tid og rum, ligesom hun gjorde i “Harpiks”. Og det er i disse fiktive rum, at hendes fortællinger kan folde sig ud. At binde historien til eksisterende rammer, ville hun ikke slippe godt fra. Kontrasten mellem rammer og fortælling ville overskygge det hele. Men her, i det rum Riel har skabt til Mirko og Leon/Dodo, fungerer det fremragende.

“Bæst” er en stor fortælling om venskab, umulig kærlighed, ulykkelig ditto og om det bæst der bor i mennesker der tvinges ud på overdrevet.

Leon har gemt sig i en lysning, hvor han venter på at Mirko skal komme og hjælpe ham. Leon har gjort noget forfærdeligt, og han bruger ventetiden til at fortælle en krage om verden som han forstår den. Men den enfoldige Leon forstår ikke ret meget. Han er bare helt utroligt stor og stærk. Hans bedste, og eneste, ven, Mirko, er alt det Leon ikke er, og Leon er alt det Mirko ikke er. Sammen er de en enhed, en fuldkommenhed, der ikke sådan lige kan skilles ad.

Ane Riel er en fantastisk fortæller. Selvom hendes univers er fiktivt og persongalleriet mildest talt er besynderligt, formår hun også denne gang at skrive en meget stor historie om helt små ting.

“Bæst” når ikke helt op på højde med forgængeren, “Harpiks”. Men det er stadig en fantastisk fem-stjernet fortælling. En af den slags der bliver siddende i kroppen længe efter at bogen er løbet tør for sider. For der dukker hele tiden ting op fra fortællingen, som lige skal overvejes.

Forfatter:
Ane Riel

Forlag:
Lindhardt og Ringhof

Udgivet:
2019

Sider:
380

Kategori:
Roman

Anmeldt:
30.10.2019

Anmeldereksemplar fra forlaget

Af samme forfatter

Harpiks

Slagteren i Liseleje