Vi kommer langt tilbage i historien i denne bog. Augustin Renaud, lidt af en særling og enspænder, som brugte al sin tid på at lede efter de jordiske rester af Canadas forfader, Champlain, findes myrdet i en jordkælder under det gamle historiske bibliotek, Liberary and Historical Society. Armand Gamache og hans hund Henry befinder sig […]
The post begrav dine døde af Louise Penny first appeared on Bogrummet.

Vi kommer langt tilbage i historien i denne bog. Augustin Renaud, lidt af en særling og enspænder, som brugte al sin tid på at lede efter de jordiske rester af Canadas forfader, Champlain, findes myrdet i en jordkælder under det gamle historiske bibliotek, Liberary and Historical Society.

Armand Gamache og hans hund Henry befinder sig i byen for at restituere efter en voldsom hændelse – han bor hos sin gamle mentor og ven, Émile. Gamache bruger dagene på at læse historiske bøger på biblioteket, og selv om han ikke officielt er involveret i sagen, begynder han alligevel at interessere sig for Renaud. Han er overbevist om, at det er nødvendigt at finde ud af, hvorfor han var så optaget af Champlain, og om han var på sporet af noget – sikker på, at der er en sammenhæng mellem denne store interesse og mordet.

I Three Pines er Jean-Guy Beauvoir ankommet til byens bed- and breakfast, officielt for at komme til hægterne efter en politiaktion, hvor han blev såret af skud. Men i virkeligheden har Gamache bedt ham om at se på sagen fra sidste bog, ‘den barske sandhed’ hvor en eneboer blev fundet dræbt – Gamache er kommet i tvivl, om det var den rigtige person, der blev dømt for mordet.

Gamache bærer rundt på en stor skyldfølelse, han fører i tankerne lange samtaler med den unge betjent Poul Morin, som blev offer  i en dramatisk sag, hvor mange ting gik galt. Gamache er meget mærket af det, der skete.

Der er rigtig meget at holde styr på i denne bog. Man mærker tydeligt forfatterens kærlighed til sit land og interesse for Canadas historie. Vi kommer helt tilbage til 1600-tallet, hvor Champlain døde. Gamache er grundig og omstændelig, opklaringen skrider langsomt fremad.

Samtidig følger vi Beauvoir i Three Pines og får i små bidder at vide, hvad det var der skete, som plager Gamache så meget, at han ikke kan sove om natten og har brug for at restituere sig.

Bind 1-4 kunne læses uafhængigt af hinanden, denne (bind 6) hænger ret meget sammen med den forrige bog, og jeg vil ikke anbefale at læse ‘begrav dine døde’ uden at læse ‘den barske sandhed’ først. Jeg var ikke ret begejstret for bind 5, men bind 6 er langt bedre. Man får faktisk 3 historier i én – krydret med Quebecs historie, herunder stridighederne mellem de engelsk- og fransktalende, som har rødder langt tilbage. Det er en fordel at være interesseret i Canadas historie, da den fylder meget i bogen. Jeg måtte søge viden om Quebec for at kunne følge nogenlunde med – det er jo ikke dumt, når en krimi får læseren til at søge oplysninger om et lands historie.

I starten synes jeg bogen var noget tung – men efterhånden bliver den rigtig spændende. Man skal nok ikke læse den over for lang tid, da der er mange personer – både nutidige og længst afdøde – at forholde sig til og huske.

Mens Gamache løser gåden om den myrdede Renaud og de forsvundne rester af Champlain, lykkes det for Beauvoir at finde frem til, hvem der slog eneboeren ihjel – og hvorfor. En meget overraskende og uventet afsløring. Faktisk viser det sig, at der er en vis sammenhæng i de to historier.

Anmeldereksemplar

Lån bogen på biblioteket

The post begrav dine døde af Louise Penny first appeared on Bogrummet.